Coneixes la coinfecció? Grip, covid o refredat; i tots alhora?

Les conseqüències de patir més d'un virus alhora

Pots no saber-ho!

Saps si tens coinfecció?

Saps si tens coinfecció? / GETTYIMAGES

Patricia Díaz

Ha arribat el "caos" sanitari. El desembre de 2023 hi va haver diverses passes d'estómac i els inicis de 2024 han començat amb molts refredats, grips i covid, entre altres. Les malalties respiratòries han augmentat considerablement, i per això és molt important prevenir. A més, et deus preguntar si és possible contraure dos refredats alhora. La resposta és sí. Tot i això, pot ser que en tinguem dos a la vegada i ni ens n'adonem, ja que la gran expansió de virus respiratoris està deixant moltes incògnites sobre quin virus estem patint.

Només cal que dos gèrmens, en aquest cas dos virus, ens infectin alhora. I el fenomen es coneix mèdicament com a coinfecció.

Què pot causar els dos refredats el mateix temps?

Si tenim en compte que hi ha ni més ni menys que 100 virus que poden causar el refredat comú, entendrem que no és tan difícil. I més, en circumstàncies com les d'aquests dies en què tothom sembla que està malalt per culpa de les gelades, les pujades i baixades de temperatura, etc. Amb tot aquest decorat és fàcil que molts de nosaltres acabem, en algun moment, exposats a més d'un virus.

I ja que entrem en contacte, i són els primers de la temporada, tampoc serà estrany que dos ens acabin contagiant.

Cal no oblidar que un virus no dona immunitat contra un altre, i com cadascú fa la guerra pel seu compte, la possibilitat d'estar infectat per dos virus alhora és freqüent.

La coinfecció en dades

Els estudis que hi ha sobre les coinfeccions no solen centrar-se en els refredats, que per la seva escassa gravetat no ocupen gaire temps ni recursos als investigadors.

Les millors dades provenen d'estudis de virus més greus, com ara el VIH i l'hepatitis.

Aquests estudis mostren que la coinfecció pot empitjorar, millorar o no tenir cap impacte en el curs d'una malaltia. El resultat depèn dels virus involucrats.

En el cas del VIH, la coinfecció amb els dos tipus principals, el VIH-1 i el VIH-2, és realment beneficiosa perquè retarda la progressió de la malaltia. Tot i això, si la coinfecció és amb el virus de l'hepatitis C, el resultat empitjora.

I la grip?

Segons les dades que manegen els investigadors, en el cas dels virus de la grip, els quals causen infeccions respiratòries similars a les del refredat comú, la coinfecció és poc comuna.

Concretament, entre els tipus A i B de la grip, que són els més freqüents, la coinfecció passa en menys del 2% dels casos.

A més, la coinfecció amb el refredat comú sempre ha resultat difícil d'estudiar a causa de la gran quantitat de virus que en poden ser els causants.

Tot i això, en els últims anys els avenços en genètica molecular han permès als científics conèixer el rinovirus, que és la causa més comuna del refredat comú.

El 2009, els científics van poder seqüenciar tot el material genètic dels 99 ceps coneguts de rinovirus.

Van descobrir que la coinfecció amb múltiples ceps és una cosa força habitual. I també van trobar que la coinfecció brindava als virus l'oportunitat de mutar en nous ceps.

Avui dia es poden fer proves de diagnòstic per saber els virus que ens infecten. I el 2013 els metges van utilitzar aquestes proves per estudiar 225 nens a guarderies.

La grip ja és aquí

La grip ja és aquí / Freepik

El resultat va ser:

Gairebé la meitat dels nens estaven infectats amb més d'un virus quan es van posar malalts.

Els nens infectats amb múltiples virus no semblaven estar més malalts que els infectats amb un sol virus, però estaven malalts durant més temps.

Ara aquestes dades han tornat a estar confirmades per una revisió, cosa que ens porta a una conclusió:

És possible tenir dos refredats alhora i el més probable és que això no faci que ens sentim pitjor. El que sí que sembla probable que passi és que el refredat duri més temps.