Els aliments per combatre la grip, el refredat i la covid

Una dieta variada i equilibrada t'ajudarà a combatre els símptomes o a no contraure la infecció

Un test de covid

Un test de covid / EDUARDO PARRA - EUROPA PRESS

Rebeca Gil

Hem començat el 2024 amb molts refredats, grips i covid. La veritat és que està essent un inici d'any complicat, si parlem de temes de salut. Tot i que, a finals de 2023 aquest repunt va pujar fortament amb passes d'estómac, i altres malalties respiratòries o dermatològiques. Segons l'ISCIII (Carlos III Health Institute) durant aquesta setmana hi ha hagut un augment de més del doble de casos de grip, entre altres afeccions respiratòries.

La taxa d'infeccions respiratòries d'aquesta última setmana ha estat de 908,6 casos per cada 100.000 habitants, cosa que representa un augment del 12,7% en comparació amb la setmana anterior. De les tres malalties respiratòries, la que augmenta més és la grip, concretament, el 25% (7% més que la setmana anterior), seguit del VRS (14,2) i del SARS-CoV-2, que creix un 13,6%.

Així doncs, per prevenir la grip i altres virus respiratoris, els especialistes recomanen seguir una dieta equilibrada i saludable. I si ens contagiem, continuar fent-la. 

Per tant, tal com assenyala Natàlia Galán, nutricionista de Bluau de Sanitas:

"Durant un refredat és important portar una dieta equilibrada i rica en verdures, hortalisses i fruites, amb l'objectiu de reduir els símptomes i evitar complicacions"

Quins aliments he de prendre si tinc grip o estic refredat?

Per alleujar els símptomes, tant si estic amb la grip com si tinc símptomes de refredat fort, el nutricionista ofereix algunes recomanacions d'alimentació que hem de fer:

  • All: és un aliment antibacterià que conté propietats contra la tos, expectorants i mucolítiques, ideals per combatre un refredat. També està format per al·licina, un antisèptic que redueix les infeccions i minimitza la congestió nasal.
  • Carabassa: rica en pigments orgànics que es transformen en vitamina A quant són absorbits pel cos, els seus nutrients augmenten les defenses i protegeixen contra els virus. En cas d'al·lèrgia, es pot substituir sense problemes per la pastanaga, ja que els seus beneficis són molt similars.
  • Ceba: una de les seves principals propietats és la quercetina, un antibiòtic natural que actua com a antiinflamatori i antioxidant. A més, és expectorant i dilueix la mucosa.
  • Ou: proporciona minerals com el zinc o el seleni que reforcen el sistema immune. És recomanable consumir-ne almenys 2 o 3 a la setmana per aconseguir tenir els seus nutrients, ja que aquesta falla intensificaria les possibilitats de patir un refredat.
  • Gingebre: suavitza els signes de congestió netejant el tub respiratori i desfent la flegma gràcies a les seves propietats analgèsiques, antipirètiques i antibacterianes. Afegint mel i llimona es pot obtenir una infusió molt beneficiosa per combatre la grip.
  • Kiwi: gràcies a les seves propietats antioxidants, és capaç de prevenir infeccions i, donat el seu alt nivell de vitamina C (doble que el d’una taronja), afavoreix l’absorció de ferro, que reforça el sistema immune.
El kiwi conté el doble de vitamina C que la taronja.

El kiwi conté el doble de vitamina C que la taronja. / Agències

Puc practicar esports si estic refredat?

Una infecció respiratòria pot suposar una molèstia per a aquells que practiquen esport regularment. En aquests casos, i si el malestar no ens ho impedeix, Pedro Jiménez, entrenador personal de Bluau de Sanitas, adverteix que:

“L'exercici pot facilitar la respiració, alleujant així la congestió nasal, sempre que les sessions siguin curtes, a un ritme suau i controlant la intensitat per no passar un nivell 7 en termes de sensació d'esforç percebut. Cal destacar que, en cas de tenir febre, es contraindicaria a fer exercici."