Nanorobots contra tumors

Aquesta tècnica experimental, desenvolupada per investigadors espanyols i provada en ratolins, només requereix una dosi, aconsegueix reduir un 90% els tumors de bufeta i no genera més efectes adversos que les teràpies actuals.

Valentina Raffio

Un equip d’investigadors catalans ha aconseguit desenvolupar una teràpia molt prometedora contra el càncer de bufeta, un dels més comuns, més complicats d’erradicar i, a la llarga, amb un cost més elevat. La tècnica, encara en fase experimental, consisteix a inocular una sola dosi de diminutes nanopartícules capaces de viatjar a través del cos impulsant-se amb la urea present a l’orina, localitzar les masses tumorals i atacar-les amb un radioisòtop. Les primeres proves en ratolins apunten que aquesta eina aconseguiria disminuir un 90% el volum dels tumors. "Amb aquest tipus de tractament augmentaríem l’eficiència del tractament, i reduiríem el temps d’hospitalització i els costos associats", explica Samuel Sánchez, professor d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (Ibec) i líder de l’estudi.

Aquesta tècnica, presentada ahir en un article de la revista Nature Nanotechnology, suposa, d’una banda, un esperançador pas endavant en la recerca d’una cura contra aquesta malaltia i, d’altra banda, un avenç científic excepcional. Sobretot perquè, segons expliquen els seus impulsors, incorpora diversos èxits tècnics sense precedents que obren les portes a desenvolupar tractaments cada vegada més eficients contra el càncer. "L’administració localitzada dels nanorobots disminueix la probabilitat de generar efectes adversos", explica Jordi Llop, coautor de l’estudi i científic del Centre d’Investigació Cooperativa en Biomaterials biomaGUNE.

Ara com ara, el tractament més comú contra el càncer de bufeta consisteix a subministrar un fàrmac directament a la zona on es localitza el tumor i repetir el procés fins que, finalment, la massa tumoral desapareix. Durant aquest procediment es reclama als pacients que canviïn de posició diverses vegades per aconseguir que el fàrmac arribi a totes les parets de la bufeta. I tot això, normalment, es repeteix en entre 6 i 14 sessions. La teràpia amb nanorobots, en canvi, planteja un abordatge completament diferent.

La teràpia consisteix, essencialment, a injectar un conjunt de nanomàquines formades per una esfera porosa de sílice. A la superfície d’aquestes màquines en miniatura s’han incorporat una sèrie d’ingredients que compleixen una funció molt específica. Els més importants són, d’una banda, l’enzim ureasa –una proteïna que reacciona amb la urea present a l’orina i permet als nanorobots propulsar-se– i, d’altra banda, el iode radioactiu, un radioisòtop molt utilitzat per al tractament localitzat de tumors.

Els nanorobots van ser dissenyats per impulsar-se a través de la bufeta amb un dels components de l’orina. Gràcies a aquesta senzilla però innovadora recepta, els científics van aconseguir que els diminuts robots poguessin viatjar a través d’una bufeta, localitzar un tumor i bombardejar-lo des de dins fins a reduir-ne dràsticament la mida. En les proves en rosegadors realitzades fins ara s’ha demostrat que aquesta tècnica aconsegueix disminuir la mida de la massa tumoral fins a un 90%.