Intoxicació alimentària

Set casos de botulisme associats al consum de truites envasades, tres de greus

Els tres casos confirmats a Espanya són persones de 43, 39 i 50 anys que resideixen a Madrid, Galícia i Astúries

Patricia Martín

El Ministeri de Sanitat ha detectat un brot de botulisme associat al consum de truita de patata envasada que, fins al moment, afecta set persones, cinc amb la malaltia confirmada i dos casos probables. Almenys tres dels afectats han sigut ingressats a l’uci, ja que el botulisme és una malaltia infreqüent però greu, amb una taxa de mortalitat alta (entre el 5% i el 10%) si no es diagnostica i es comença el tractament de manera ràpida.

El botulisme està causat pels bacteris ‘Clostridium botulinum’ i de vegades per ‘Clostridium butyricum’ i ‘Clostridium baratii’, normalment presents en aliments mal conservats. En aquest cas tots els afectats havien consumit truita de patates precuinada i envasada entre el 19 de juny i el 5 de juliol, adquirida en diferents supermercats i amb diferents marques.

No obstant, segons ha informat l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN), almenys quatre havien consumit truites elaborades pel Grupo Empresarial Palacios Alimentación, que ha comunicat aquest dimecres la retirada voluntària dels seus productes dels punts de venda i l’aturada temporal de la fabricació.

Les inspeccions

El grup empresarial ha volgut precisar, no obstant, que «fins ara no s’ha pogut establir una evidència, ni en els productes ni en els processos, que relacionin causa-efecte» el botulisme amb els seus productes.

Així mateix, Palacios ha detallat que les instal·lacions de l’empresa han sigut inspeccionades en quatre ocasions per les autoritats sanitàries amb resultat favorable i en cap cas s’ha detectat presència de la toxina botulínica. Tot i així, ha sol·licitat a tots els que hagin adquirit alguna de les seves truites envasades que s’abstinguin de consumir-les i que les retornin al punt de venda.

Des d’Itàlia

L’alerta sobre botulisme va arribar a Espanya l’11 de juliol a través d’Itàlia, que va notificar dos casos de persones malaltes l’únic aliment en comú de les quals havia sigut una truita prefabricada consumida a Espanya. Es tracta d’una dona de 23 anys i el seu pare, de 61, que van tornar a Itàlia des de Valladolid l’1 de juliol i que van començar amb els símptomes que provoca aquesta intoxicació just després de tornar al seu país.

Els símptomes del botulisme comencen de manera aguda després d’un període d’incubació de 12 a 36 hores, tot i que de vegades pot arribar fins i tot una setmana després d’ingerir l’aliment. Com més curt és el període d’incubació, més greu és la malaltia i més possibilitats hi ha que sigui letal.

El botulisme transmès per aliments –també es pot produir per ferides i per la colonització intestinal de l’aparell digestiu– sol provocar nàusees, vòmits o diarrea, cansament, vertigen, visió borrosa, boca seca, i dificultat per empassar o parlar. En els casos més greus, la paràlisi dels músculs respiratoris pot provocar que els pulmons no funcionin correctament i que el pacient necessiti ventilació mecànica a l’uci, però la majoria dels malalts es recuperen si són diagnosticats i tractats precoçment. Per això el botulisme és una de les malalties de declaració obligatòria a Espanya.

Els casos

Els tres casos confirmats a Espanya són persones de 43, 39 i 50 anys que resideixen a Madrid, Galícia i Astúries i que van menjar truita envasada entre el 19 de juny i el 5 de juliol. Tots tres han necessitat ingressar a l’uci, tot i que el pacient gallec ja ha sigut donat d’alta.

Els casos probables, ja que tenen un quadre clínic compatible i vincle epidemiològic però encara no s’ha confirmat al laboratori, han sigut notificats pel País Valencià i Andalusia. Són dues persones de 49 i 27 anys que van començar amb els símptomes el 21 de juny i l’1 de juliol i el consum va ser entre el 19 i el 30 de juny.

Després de la detecció del brot, el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), dirigit per Fernando Simón, es va posar en contacte amb les comunitats perquè alertin dels casos sospitosos. Al seu torn, l’AESAN ha demanat a les autoritats territorials que verifiquin la retirada dels productes del Grupo Palacios.

El tractament

El diagnòstic d’aquesta intoxicació se sustenta en la detecció de la toxina al sèrum i als excrements, però per garantir l’evolució correcta del pacient és necessari que les mostres s’obtinguin els primers dies després de l’inici dels símptomes. El tractament consisteix en l’administració intravenosa de l’antitoxina botulínica com més aviat millor i preferentment dins de les primeres 48 hores. El Ministeri de Sanitat ha informat que hi ha prou reserva d’aquest tractament a Espanya.

Des de l’any 2015 i fins al 2022 es van notificar un total de 88 casos de botulisme, dels quals 20 van ser sospitosos, 20 de probables i 48 de confirmats. Des de començament d’any, a més dels casos associats al brot actual, s’han notificat 21 casos sospitosos i 2 casos en menors d’1 any.