Comença a caminar a Manresa la comunitat Slow Food Catalunya Central

L’aliança local afavoreix el contacte entre els pagesos, elaboradors i cuiners de la zona

Aligué ensenyant a cuinar la col a l’escola Monsenyor Gibert

Aligué ensenyant a cuinar la col a l’escola Monsenyor Gibert / slow food

Redacció

Pagesos, cuiners, mestres i persones a títol individual es trobaran demà, dimecres, al restaurant Bacasis, del barri de la Sagrada Família de Manresa, per decidir els objectius i el pla d’actuació de la nova comunitat Slow Food Catalunya Central.

Aquesta serà la segona trobada constitucional d’aquesta nova associació, després que una vintena de persones es trobessin el mes de setembre passat al Mas de la Sala, a Sallent, on es va decidir de crear la nova entitat, amb el nom d’ Slow Food Catalunya Central. La proposta de creació d’aquesta comunitat ha despertat per ara l’interès d’una quarantena llarga de persones, la majoria del Bages, però també del Berguedà, Solsonès i Moianès.

És previst que en la reunió de demà es concretin els objectius i el pla d’actuació de la nova comunitat, que es planteja principalment la promoció del producte de proximitat, afavorint el contacte entre els pagesos i elaboradors, i els cuiners de la zona. D’aquesta manera es donarà continuïtat a la feina feta els darrers anys per Bages Impuls i Proper, que s’ha anat concretant, entre d’altres, amb la celebració de les quatre Temporades Gastronòmiques del Bages, i una sèrie de trobades entre cuiners i productors.

A més, durant el curs escolar passat, el 2022-23, va tenir lloc la primera experiència al Bages del projecte educatiu Slow Food Educa, amb la participació de l’escola Monsenyor Gibert de Sant Fruitós de Bages, en projecte de recuperació de la col verda manresana, implicant, a més dels alumnes de l’escola, la comunitat educativa, pagesos i cuiners.

Els impulsors consideren que tota aquesta feina prèvia encaixa perfectament en l’ideari d’Slow Food Internacional, una organització que treballa perquè tothom tingui accés a un menjar que sigui «bo per a qui el menja, bo per a qui el produeix i bo per al planeta».

Slow Food Internacional

Slow Food Internacional es va crear els anys 80 a Itàlia, per un grup d’activistes encapçalat per Carlo Petrini, amb l’objectiu inicial de promoure la defensa de les varietats tradicionals, una alimentació saludable, el plaer gastronòmic i un estil de vida més pausat. Al llarg dels anys, el moviment ha anat evolucionant i ara treballa tot el sector de l’alimentació, ateses les connexions que hi ha entre el que portem al nostre plat, el planeta, la gent, la política i la cultura. Avui en dia Slow Food és un moviment global, amb milers de projectes i milions de persones en 160 països.

Les comunitats Slow Food com la que ara es constitueix per a la Catalunya Central s’han creat per treballar localment. Les comunitats coordinen i organitzen esdeveniments i activitats en ciutats i pobles arreu del món. Hi ha més de 1.500 comunitats Slow Food escampades pels cinc continents.