Propietaris defensen que els pisos turístics no són un problema per a l’habitatge a Solsona

El sector considera que la suspensió de les llicències per a fer un ús turístic de les propietats limita un negoci «lícit» que aporta «un turisme de qualitat»

Un dels espais de Ca la Francisqueta, un dels pisos turístics de Solsona

Un dels espais de Ca la Francisqueta, un dels pisos turístics de Solsona / ARXIU PARTICULAR

Laura Serrat

Laura Serrat

Els propietaris dels pisos turístics consultats per aquest diari mostren incomprensió davant la nova mesura aprovada per l'Ajuntament de Solsona que preveu interrompre la concessió de llicències per a pisos turístics durant el termini d'un any. Consideren que la situació de Solsona, amb una quarantena de pisos destinats a aquest ús, no és equiparable a la d'altres ciutats on la proliferació d'aquesta activitat econòmica suposa una amenaça per al mercat d'habitatge de lloguer. En aquest sentit, defensen que els pisos turístics aporten "un turisme de qualitat" a la ciutat i que, en molts casos, han ajudat a "millorar i embellir el nucli antic".

"La situació de Solsona no es pot equiparar a la de Barcelona o altres ciutats amb una gran entrada de turistes", destaca el responsable de l'apartament turístic Cal Peret dels Casals, Àlex Núñez, que afegeix que la limitació arriba en un moment en què "s'ha patit una davallada en el turisme al Solsonès, de forma que costa rendibilitzar una activitat que cada vegada té més costos afegits sobretot per la pujada de la llum". El solsoní critica que és una mesura "intervencionista" que vol posar límits a una activitat econòmica que "és lícita i que no suposa cap amenaça, ja que hi ha una gran quantitat de pisos buits al nucli antic i nosaltres només representem una petita part del parc d'habitatge".

En la mateixa línia, Xavier Camps i Laura Oliva, de l'apartament Ca la Francisqueta, consideren que és una prohibició "absurda" que no té sentit en una ciutat de la dimensió de Solsona, "on el mercat es regula sol perquè la demanda no és equiparable a la d'una ciutat turística". Per això, ho veuen com una mesura "de cara a la galeria" que no tindrà un impacte real en l'increment de l'habitatge disponible per al lloguer. En canvi, remarquen que els pisos turístics sí que han tingut un efecte favorable a la ciutat, "ja sigui per a la rehabilitació de pisos antics o l'aportació de nous clients al comerç", i lamenten que la decisió no s'hagi consensuat prèviament amb el sector.

"Els petits propietaris ens sentim desprotegits"

L'Ajuntament de Solsona xifra en uns 400 el nombre de pisos buits a la ciutat, principalment concentrats el nucli antic. Partint d'aquest fet, el govern local pretén que els pisos que es rehabilitin es destinin al mercat de lloguer a partir de la suspensió de les llicències d'ús turístic. Per a la propietària de l'apartament Cal Rellotger, Maria Rafart, és una mesura que "no s'ajusta a la realitat solsonina i que no afavorirà que s'incrementi el parc d'habitatge disponible per als ciutadans". Rafart apunta que el fet que hi hagi menys pisos de lloguer disponibles respon a altres problemes de fons, com ara "l'alt cost de rehabilitar pisos antics o la inseguretat dels propietaris sobre com garantir el pagament dels llogaters".

Rafart posa en relleu que sovint la gent no es fa càrrec del cost que té una determinada reparació per a un propietari. "A vegades has de reparar una fuita i et costa el sou d'un mes", assenyala la propietària, que també denuncia la desprotecció que senten els petits propietaris davant la llei d'habitatge, "que estableix pròrrogues en els impagaments que poden arribar als dos anys". Del mateix parer és Núñez, que critica la "pressió" que s'exerceix sobre els petits propietaris equiparant-los als grans tenidors, "fet que provoca que molts vegin una sortida en l'activitat turística, que t'aporta més tranquil·litat i et permet tenir el manteniment del pis al dia".

Amb tot, el propietaris reconeixen que "no hi ha solucions màgiques", però esmenten algunes propostes com la creació d'ajuts per ajudar els joves a assumir el preu del lloguer o més línies de subvenció per als propietaris de pisos que cal rehabilitar. De fet, una de les mesures que l'Ajuntament de Solsona ha aprovat en el darrer ple municipal per afavorir l'increment de l'habitatge disponible són els ajuts per a reformes de pisos que es destinin al lloguer social a través de la borsa d'habitatge municipal amb una dotació pressupostària de 29.000 euros.

Concretament, es concedirà un 50% de la despesa acreditada pel sol·licitant amb un màxim de 6.000 euros per habitatge, i les sol·licituds es tramitaran per estricte ordre d’entrada fins que s’exhaureixi la dotació pressupostària, que és de 29.000 euros. Els propietaris consultats consideren que l'import de l'ajut és escàs en comparació a la despesa que comporta la rehabilitació d'un habitatge antic. En aquest sentit, la regidora d'Habitatge, Pilar Viladrich, assenyala que una de les prioritats de cara els pròxims pressupostos serà l'increment dels recursos per a les polítiques d'habitatge.

Subscriu-te per seguir llegint