La Segarra reclama compensacions per la pèrdua de Biosca i Torà

El Consell Comarcal del Solsonès va nomenar divendres els seus representants per al traspàs

Ple del Consell Comarcal de la Segarra | CONSELL COMARCAL SEGARRA

Ple del Consell Comarcal de la Segarra | CONSELL COMARCAL SEGARRA / jordi badia perea. solsona

Jordi Badia Perea

El president del Consell Comarcal de la Segarra, Ramon Augé, demana a la Generalitat compensacions econòmiques per la pèrdua de Biosca i Torà, que des de mitjan juny han passat a formar part de la comarca del Solsonès. El Consell Comarcal del Solsonès va nomenar divendres els seus tres representants a la Comissió de Traspàs. La Segarra ja ho havia fet el juliol.

Augé va argumentar a Regió7 que les empreses que ara presten els serveis comarcals, com la recollida de residus i el transport escolar, els reclamaran compensacions pel canvi de les condicions contractuals. «El contracte per a la recollida dels residus no s’acaba fins a l’any 2026, amb la possibilitat de prorrogar-lo dos anys més, puja més d’un milió d’euros, a banda de les inversions que van fer en contenidors i en les àrees tancades, per exemple», va explicar el president del Consell de la Segarra.

Per a Augé, l’entrada al juny de Biosca i Torà al Solsonès és «un capítol més d’aquesta sèrie d’errors». «Abans, s’hauria d’haver fet un cronograma de traspàs dels serveis i una valoració dels costos que comporta i qui els assumeix». Per a Augé, hauria de ser «la Generalitat qui pagués les despeses”.

El Consell Comarcal de la Segarra va nomenar el juliol els seus representants a la Comissió de Traspàs i esperava que el govern els convoqués al setembre. Però el Consell Comarcal del Solsonès no va nomenar els seus tres membres a la Comissió fins aquest divendres. Dilluns dia 16, els Consells Comarcals i els ajuntaments de Biosca i Torà es reuniran per avançar en el traspàs de serveis.

L’alcalde de Biosca, Josep Puig, i l’alcaldessa de Torà, Isabel Torres, es lamentaven al Regió7 de dijous que, tot i formar part del Solsonès, no poden optar a les ajudes de què gaudeixen els altres 15 municipis per pertànyer a una comarca de muntanya. Un exemple són els 767.040 euros per a actuacions de millora i manteniment de camins municipals de la xarxa veïnal i rural que el Solsonès rep anualment.

«Però és que això és una greu equivocació –va afirmar Ramon Augé–, perquè els municipis de muntanya haurien de tenir els mateixos ajuts, tant si són en una comarca com si són en una altra.»