La Segarra i el Solsonès asseguren que no deixaran sense serveis Torà i Biosca

Primera presa de contacte entre els presidents dels dos consells comarcals i els alcaldes dels dos ajuntaments per parlar dels traspassos

El ple de l’Ajuntament de Torà que va aprovar el canvi de comarca | ALEX GUERRERO

El ple de l’Ajuntament de Torà que va aprovar el canvi de comarca | ALEX GUERRERO / jordi badia perea. tor

Jordi Badia Perea

Els Consells Comarcals de la Segarra i el Solsonès i els Ajuntaments de Biosca i Torà es van trobar ahir al matí per primera vegada des que a mitjans de juny els dos plens municipals acordessin el canvi de comarca. De la reunió només en va sortir el compromís de «no deixar sense serveis els veïns de Biosca i Torà», segons van assegurar al Regió 7 el president del Consell Comarcal de la Segarra, Ramon Augé, i l’alcaldessa de Torà, Isabel Torres.

A la reunió, a més a més de l’alcaldessa de Torà i la seva tinent d’alcalde, Anna Sererols, i del president del Consell Comarcal de la Segarra, hi van assistir l’alcalde de Biosca, Josep Puig, i un regidor; per la Segarra, la vicepresidenta Imma Secanell i la consellera Anna Rius; i pel Solsonès, el president Benjamí Puig, la vicepresidenta Maria Claustre Sunyer, i el gerent Àngel Ollé.

«Ens hem compromès a no deixar-ho, hem posat fil a l’agulla perquè el veïnat també ens pregunta i hem de resoldre-ho el més aviat possible», va afirmar Isabel Torres que també va parlar en nom de l’alcalde de Biosca. En el mateix sentit, el president de la Segarra va assegurar que «no volem que la ciutadania en surti perjudicada», de manera que «els veïns de Biosca i Torà no quedaran descoberts dels serveis que ara reben».

Tot i que no van fixar cap calendari, la primera data que més els apressa és l’1 de desembre atès que bona part dels convenis i plans anuals de serveis que el Consell de la Segarra presta s’hauran de renovar a partir de l’1 de gener. En aquest sentit, Ramon Augé va afirmar que «demanarem seguretat jurídica i pressupostària» a la Generalitat per no entrar en cap mena de conflicte pel fet de donar servei en unes poblacions i a uns veïns que ja no formen part del seu àmbit d’actuació. El cas més exemplar és el de la recollia de residus, que el Consell Comarcal de la Segarra té concedit fins a l’any 2026, amb la possibilitat de prorrogar-lo fins al 2028.

Els propers passos consistiran en «identificar quins convenis i quins serveis rebem, i veure com podem donar forma al traspàs», va indicar Torres. «És clar que no és el mateix pertànyer a un Consell que a un altre», reconeix. Un exemple són els serveis tècnics que la Segarra presta com el de secretaria, intervenció i arquitecte a Biosca i que hauria d’assumir el del Solsonès. «Hem de veure com es fa el traspàs administratiu i qui n’assumeix els costos», va resumir l’alcaldessa de Torà.

També es demanarà a la Generalitat que convoqui la Comissió de Traspassos i una reunió amb la Diputació de Lleida, que presta i finança diversos serveis.