Navès i Guixers tenen vigilants per controlar boletaires incívics

Els consistoris encara no han notificat cap incidència en aquestes setmanes de servei perquè a causa de la sequera hi ha escassetat de bolets i molts menys buscadors que en altres temporades

Un informador donant consells a una visitant a la riera de Merlès aquest estiu | ARXIU/OSCAR BAYONA

Un informador donant consells a una visitant a la riera de Merlès aquest estiu | ARXIU/OSCAR BAYONA / XAVI MORALEDA. SOLSONÈS

Xavi Moraleda

Durant aquest estiu els municipis del Solsonès que tenen rieres dins els seus termes han tingut un servei de vigilància (informadors) per controlar conductes incíviques dels usuaris que accedien a espais naturals. Aquesta mesura, que tots els consistoris han valorar molt positivament, s’ha allargat a Guixers i Navès fins a finals de desembre, per fer el mateix durant la temporada de bolets. Aquest any, però, tal com alerten els alcaldes de les dues localitats, no s’està donant la mateixa massificació que altres temporades per la seva escassetat de fongs i el nivell de conductes incíviques ha baixat pràcticament a zero.

La prolongació d’aquest servei va néixer a partir de la petició conjunta dels dos Ajuntaments, ja que, com afirma l’alcalde de Navès, Josep Maria Casafont, «durant l’època de recollida de bolets sol venir molta gent a les nostres terres». En nombroses ocasions, notificaven actituds que desobeïen les ordenances del territori, com l’aparcament de vehicles en espais on està prohibit, l’entrada a finques privades i l’abocament de deixalles al medi natural.

En aquest sentit, l’actuació que duen a terme els informadors «és similar a la que fan durant l’estiu, però enfocada a una altra activitat i estació de l’any», com assenyala l’alcalde de Guixers, Jordi Selga. Aquests professionals es dediquen a aturar els boletaires s que es troben al territori i els expliquen les legislacions que regulen l’accés a l’espai natural, com «la llei d’accés al medi natural, i fan èmfasi en la conservació de la seva flora i fauna». També recorden que hi ha zones per estacionar vehicles, segons apunta.

A Navès el problema més greu amb què se solen trobar és que «els boletaires solen entrar a finques privades obrint o, fins i tot, trencant els fils delimitadors, ja que tots els territoris del municipi són privats, no hi ha res públic», tal com destaca Casafont. El problema s’agreuja encara més quan les persones llencen deixalles pels boscos, perquè «hi sol haver bestiar lliure que pot arribar a ingerir aquestes restes», a banda del fet que contaminen l’entorn. A més, confirma que els hi consta que hi ha grups de persones que venen a buscar bolets per fer-ne una posterior comercialització, un àmbit que, segons Casafont, «caldria ser regulat». D’altra banda, l’alcalde de Guixers posa èmfasi en la qüestió de l’aparcament de vehicles. «L’estacionament i la circulació de cotxes pel medi natural són els grans cavalls de batalla i és d’on provenen a prop del 95% dels incidents que es notifiquen», explica Selga.

A causa de l’actual escenari de sequera, l’època de bolets no està resultant gaire prolífica, per aquest motiu, l’alcalde de Navès apunta que «està sent un any excepcional perquè no està venint gaire gent al territori». Fins ara, cap dels dos municipis ha notificat incidències causades per actes incívics durant aquesta temporada de bolets.

Informadors i sancionadors

L’alcalde de Guixers, Jordi Selga, considera que és necessari que aquesta mesura continuï vigent altres anys, però «fent que aquests informadors tinguin poder sancionador». Tot i que valora molt positivament la tasca de sensibilització i de pedagogia pel que fa al respecte amb l’entorn, considera que «quan es tracta amb usuaris incívics se’ls hi complica la tasca» i no se’ls tracta seriosament.

El seu homòleg de Navès considera el mateix. «Ja fa tres anys que els tenim, però si detecten cap molèstia o incidència ells no poden fer res més que avisar els guardes forestals o els mossos i deixar-los actuar», apunta Josep Maria Casafont. A més, l’alcalde denuncia que ha hagut d’optar per la contractació d’un servei de guardes rurals que controlin el territori, ja que, la feina feta pels guardes forestals que tenien assignats per la Generalitat no li va resultar satisfactòria. «En tot l’estiu mai els hem arribat a veure, quan havien d’estar vigilant Navès», explica.