El cap del CTFC participa en una aliança per fer front als incendis

La sessió va tenir lloc a Dubai i l’objectiu és crear «paisatges més resilients» davant el canvi climàtic

Antoni Trasobares, cap del CTFC, amb el rei Carles III del Regne Unit a la presentació de la Xarxa de Paisatges Resilients als Incendis Forestals

Antoni Trasobares, cap del CTFC, amb el rei Carles III del Regne Unit a la presentació de la Xarxa de Paisatges Resilients als Incendis Forestals / CTFC

Xavi Moraleda

La Xarxa de Paisatges Resilients als Incendis Forestals es va presentar en una sessió de treball el passat 29 de novembre a Dubai, en què hi va participar el cap del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i coordinador del projecte FIRE-RES, Antoni Trasobares. Es tracta d’una nova iniciativa impulsada per la Circular Bioeconomy Alliance i el secretariat de la Commonwealth del Regne Unit amb la intenció de crear paisatges més resilients per fer front al creixent problema dels incendis forestals.

L’aliança pretén treballar dins el sector financer per tal de desenvolupar eines innovadores que puguin generar les inversions necessàries per poder iniciar aquesta transició cap a paisatges més resilients. El projecte europeu FIRE-RES, que té la finalitat de desenvolupar estratègies integrals per la gestió d’incendis, i l’organisme indígena internacional, Savanna Fire Management Iniciative (ISFMI), van estar convidats a l’esdeveniment per aportar els seus coneixements i contribuir a fer les bases de la nova xarxa.

La secretària general de la Commonwealth, Patricia Scotland, va declarar que la seva feina com organització s’ha de basar «en la contribució a la resiliència contra els incendis forestals i en intercanvi de coneixements per ajudar als països vulnerables». Com també, promoure el «desenvolupament de capacitats relacionades amb el clima i la promoció d’una gestió de la terra sostenible».

D’altra banda, el director general de l’Aliança per a la Bioecologia Circular, Marc Palahí, va assenyalar que aquest projecte «connectarà punts entre la ciència, el coneixement indígena i el sector financer per permetre un enfocament holístic en la creació de nous paisatges». D’aquesta manera, es pot contribuir a «la protecció de la naturalesa, això com als esforços d’adaptació i mitigació del clima», com destaca.

Segons el cap del CTFC, Antoni Trasobares, «aquesta aliança permetrà desenvolupar nous marcs legals per impulsar la creació d’instruments financers innovadors que, a través del capital privat, complementin el finançament públic tradicional per gestionar el territori». A més, afavorirà que aquest pla s’expandeixi també arreu d’Austràlia, Sud Àfrica o Canadà.

Els incendis forestals

L’actual escenari d’emergència climàtica, cada cop més, està provocant incendis forestals sense precedents. Com recorda el CTFC, «el món és testimoni d’una escalada de víctimes humanes i de greus conseqüències per a la salut, així com d’enormes pèrdues econòmiques, un augment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i una pèrdua catastròfica del món natural».

És per aquest motiu que el centre assegura que calen més eines innovadores que exerceixin un paper catalitzador. Avui dia, els fons de prevenció d’incendis forestals i de gestió del paisatge solen provenir de subvencions públiques, que «resulta insuficient per fer front a la magnitud del problema a escala mundial. En aquest context, les associacions publicoprivades i el finançament privat «són crucials per desplegar inversions que permetin aprofitar les noves tecnologies i crear un nou model de disseny de paisatges resistents i resilients», com destaca el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.