Sis pobles del Solsonès, units per combatre la despoblació rural

Els municipis volen potenciar sectors importants a la zona, com el forestal i el ramader

L’alcaldessa de Castellar, Claustre Sunyer | ARXIU/LAURA SERRAT

L’alcaldessa de Castellar, Claustre Sunyer | ARXIU/LAURA SERRAT / xavi moraleda. Solsonès

Xavi Moraleda

Castellar de la Ribera, Odèn, EMS de Canalda, Navès, Lladurs i Llobera, totes elles del Solsonès, s’han associat sota el projecte de ‘Sis Pobles, un objectiu’, que pretén donar valor a aquestes zones rurals, impulsant aspectes com l’economia, l’accés a l’habitatge per combatre el present problema del despoblament.

Com ha assegurat l’alcaldessa de Castellar de la Ribera, Claustre Sunyer, els municipis petits i disseminats que tenen pocs habitants corren el risc de patir les conseqüències de la despoblació. Per aquest motiu, veu important que els joves «es quedin a treballar en aquestes poblacions, seguint el relleu de les explotacions familiars», com també facilitar que hi vinguin nous habitants. A més, ha destacat la importància de projectes que «donin valor a sectors importants del territori com el del camp forestal, la ramaderia intensiva i extensiva i l’habitatge».

Els sis municipis del Solsonès es van presentar junts a una convocatòria de subvencions per combatre el repte demogràfic el setembre del 2022, ja que els ajuts «puntuaven més com més municipis els demanessin conjuntament», com ha assenyalat Sunyer. D’aquí va néixer l’actual projecte que du per nom «Sis Pobles, un objectiu» per activar el territori.

Segons l’alcaldessa de Castellar, aquest ajut tenia tres línies d’acció, la primera està destinada a la rehabilitació d’edificis, la segona per aconseguir un arquitecte durant un any que ho dugui a terme i, finalment, la instal·lació d’unes basses d’aigua als sis municipis per a la ramaderia extensiva, la fauna i els treballs forestals. Tot i això, aquesta última encara està «pendent de resoldre’s», com ha apuntat Sunyer. A més ha defensat que dos aspectes importants per millorar la situació a la zona són la valoració de la fusta i la inversió en la ramaderia extensiva per tenir els boscos més nets i reduir les possibilitats de patir incendis a l’estiu.

En aquesta línia, l’Ajuntament de Castellar de la Ribera ha ofert una plaça de tècnic de projectes. Aquesta figura s’encarregarà d’avaluar l’estat actual dels sis municipis i identificarà quins són els principals problemes que cal treballar per evitar el despoblament.