La ubicació d'un futur nou centre sanitari a Solsona encara és ple d'interrogants

Els grups de l'oposició al Consell comarcal, Independents pel Solsonès i la CUP, volen una informació més transparent

L'entrada al Centre sanitari de Solsona

L'entrada al Centre sanitari de Solsona / Arnau Valverde/Arxiu

Enric Badia

Enric Badia

El futur del Centre Sanitari del Solsonès està encarat, però no resolt. Hi ha dos problemes que s'entrellacen l'un amb l'altre i que tenen una digestió lenta. Per una banda, la Generalitat i el Consell han de treballar per trobar la definició última de l'acord perquè sigui l'administració catalana, el CatSalut més concretament, qui dirigeixi i assumeixi la gestió del Centre Sanitari del Solsonès, mantenint els serveis mèdics bàsics i els d'especialista que hi ha en aquests moments i també la part més hospitalària amb les habitacions dedicades a malalts que es troben en fase de recuperació d'intervencions i els que arriben a una fase terminal de les seves malalties. I, per altra part, encara no està aclarit en quina situació es troben els terrenys que el Consell comarcal, aleshores comandat per la republicana Sara Alarcón, va adquirir a finals del passat mandat per 800.000 euros. En el darrer ple del Consell comarcal del Solsonès els grups de l'oposició -Independents pel Solsonès i la CUP- van demanar al govern -ERC i Junts- una informació més transparent del procés.

Els terrenys que es van comprar per part del Consell, a la vora de l'actual Centre Sanitari del Solsonès, a la zona coneguda com a Ca l'Alemà, no tenen la qualificació de zona urbana, i per tant no hi ha un desenvolupament urbanístic ajustat a les necessitats de construir un centre de salut. Hauria de ser un espai amb una qualificació urbanística d'equipaments. Ca l'Alemà havia estat una antiga piscina de Solsona, des de fa molts anys en desús.

L'Ajuntament de Solsona, que en el seu moment va quedar al marge de l'operació del Consell, està treballant per resoldre aquest problema, imprescindible per poder fer el nou equipament. L'acord entre el Consell i la Generalitat contemplava, entre d'altres, la voluntat de construir un nou centre perquè les necessitats d'atenció mèdica ho requerien. Sense definir la situació en què es troben els terrenys es pot avançar poc en altres temes de l'acord per a la gestió del centre. Amb tot, tècnics del departament de Salut es troben el pròxim dia 14 amb els polítics del Solsonès per continuar avançant sobre un acord que es va anunciar poc abans d'acabar l'anterior mandat.

La solució urbanística desperta dubtes a l'oposició. Marc Barbens, conseller d'Independents pel Solsonès, es pregunta si a l'hora de fer el desenvolupament del terreny urbanísticament es contemplarà la possibilitat de dedicar-ne una part a la construcció d'habitatges "i no s'ha explicat". Barbens recorda que la mateixa CUP de Solsona (que a Solsona és govern i al consell oposició) no va veure clara l'operació i va demanar el parer de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC). L'informe de l'OAC indicava que hi havia irregularitats en la situació urbanística i mancaven informes i documents perquè l'operació tingués fermesa administrativa. El mateix president del Consell Comarcal, Benjamí Puig, va dir que el darrer ple de l'organisme comarcal que s'estava treballant per resoldre aquestes febleses de la compra. Però "el president va explicar la reunió sense detalls i no va voler entrar-hi", es lamenta Marc Barrera, conseller cupaire al Consell. Puig també ha encarregat a una empresa externa un informe sobre l'operació de compra. I Barrera tem que els errors o irregularitats que hi hagi siguin deguts a les presses per tancar un acord "amb presses" i "amb diferents propietaris".

Barbens encara manté una posició contrària a l'arribada de Salut a la gestió de l'equipament, perquè entén que el Centre de Salut té unes peculiaritats de servei que no es donen en altres capitals de comarca o poblacions properes i que no són pròpies d'un CAP per a una ciutat de menys de 10.000 habitants com Solsona. Tem que tot i el compromís actual de Salut, a la llarga, aquesta atenció a mig camí entre un CAP com pot tenir Cervera o Tàrrega i un hospital com Manresa o Berga es vagi diluint fins a perdre-la totalment. Aquests serveis, bàsicament la presència d'alguns especialistes i de la part d'hospital sociosanitari, responen a la llunyania de Solsona dels metges especialistes de la sanitat pública i al treball d'ampliació de serveis que s'ha fet històricament des del centre solsoní justament per evitar desplaçaments a la població.

Barrera, en canvi, està a favor, com ERC, que Salut es faci càrrec de la gestió del Centre Sanitari del Solsonès per poder mantenir la qualitat de servei. Però també es fa ferm en què l'acord de la compra "es faci bé". I confia que tot i que el tema ha estat un sobrevingut a l'Ajuntament de Solsona, aquest consistori faci tot el possible per adequar la finca a la normativa urbanística. "Si s'ha de tocar el pla urbanístic (POUM) cal "el compromís de l'Ajuntament de Solsona", que Barrera compta que hi és.