Demanden a Facebook per rastrejar el comportament dels usuaris a altres xarxes socials

El control de les nostres dades en joc

T'expliquem la tècnica cibercriminal que va utilitzar Meta per robar dades dels usuaris

Facebook espiava el comportament d'usuaris d'altres xarxes

Facebook espiava el comportament d'usuaris d'altres xarxes / Onur Dogman/SOPA Images via ZUMA / DPA - Archivo

Carles Planas Bou

Tenir el control sobre els internautes és un rol que molts es disputen cada dia. Conèixer la seva activitat farà que puguin controlar la ciutadania (els internautes) fora del context irreal de la Internet i les xarxes socials; provocant fins i tot, un cert canvi social. És per això, que hi ha hagut una demanda col·lectiva contra Meta, ja que, segons diversos documents judicials desclassificats, Facebook hauria estat rastrejant el comportament dels usuaris a Amazon, YouTube i Snapchat entre el 2016 i el 2019. 

Segons aquests informes interns, el gegant de les xarxes socials va posar en marxa un programa secret dissenyat per interceptar i desxifrar el trànsit de xarxa entre les persones que feien servir aquestes plataformes i els seus servidors, cosa que li permetia conèixer les seves interaccions.

L'anomenat 'Projecte Cazafantasmas', en referència al logotip fantasmagòric de Snapchat, va desenvolupar una tecnologia especial per trencar el xifratge que aquestes aplicacions usen per protegir les seves comunicacions.

"Sempre que algú fa una pregunta sobre Snapchat, la resposta sol ser que pel fet que el seu trànsit està encriptat no tenim analítiques sobre ells", va escriure el director executiu de Meta, Mark Zuckerberg, en un correu electrònic a què la justícia ha tingut accés. "A causa de la rapidesa amb què estan creixent, sembla important esbrinar una nova forma d'obtenir analítiques fiables sobre ells. Potser hem de fer panells o escriure programari a mida. Cal esbrinar com fer-ho".

Tècnica cibercriminal

Facebook va recórrer a un atac d'intermediari, una tècnica utilitzada per cibercriminals per interceptar sense permís els missatges entre dos dispositius. Aquest mètode permet analitzar el flux de dades i robar informació confidencial sense que les víctimes puguin detectar-ho.

La companyia es va servir d'Onavo, un servei similar a una VPN que va comprar el 2013 i que va instal·lar a iOS i Android, els sistemes operatius que usen els iPhones i la majoria de la resta de telèfons mòbils del món. Això li va permetre "llegir el que altrament seria trànsit xifrat" i "tenir la capacitat de mesurar l'activitat detallada dins de l'aplicació", confessaven en dos missatges interns més.

Al principi, Facebook va fer servir aquest atac per conèixer millor el comportament dels usuaris de Snapchat, una xarxa social particularment popular als Estats Units, el seu principal mercat. Tot i això, posteriorment també es va utilitzar contra Amazon i YouTube, segons les revelacions judicials.

El gegant de comerç electrònic Amazon

El gegant de comerç electrònic Amazon / Arxiu/E.P.

El 2019, Facebook va tancar Onavo després que una investigació del mitjà especialitzat 'TechCrunch' destapés que havia estat pagant usuaris d'entre 13 i 35 anys perquè venguessin la seva privadesa. Els joves que accedien a aquest programa secret només havien d'instal·lar una aplicació als dispositius que rastrejava tota la seva activitat a Internet i els seus registres telefònics.