CUIDA'T

Rampes als bessons: causes i maneres de prevenir-les

Jove esportista amb dolor als bessons

Jove esportista amb dolor als bessons / Drazen Zigic/Freepik

Jennifer Baeza

A qui no li han fet mal les cames alguna vegada? Sobretot a la part baixa, als panxells. Un dolor molt incòmode que molesta i no et deixa fer el teu dia a dia, i que fins i tot provoca rampes o un dolor intens, insuportable, amb la sensació de panxells garratibats. Aquest tipus de dolor o sobrecàrrega és molt típica. Encara que normalment la pateixen les persones més actives o esportistes, les sedentàries tampoc se n’escapen. Quines són les causes d’aquest problema i com podem evitar-lo?

  • Els sobreesforços o sobreentrenament. Tota activitat per sobre de les nostres capacitats pot provocar aquest tipus de sobrecàrrega. És important dosificar l’activitat física, anar pas a pas i, sempre que es pugui, fer una bona planificació per aconseguir que el cos es vagi adaptant al progrés i a les activitats. 
  • Deshidratació. No ens podem oblidar de beure aigua. 
  • Mala alimentació. Les sobrecàrregues o rampes poden ser causades per una manca específica de minerals, com el magnesi, el potassi i el calci, que han d’estar inclosos en la dieta. 
  • Manca de descans. És molt necessari per a la musculatura i per a l’organisme. 
  • Problemes de circulació sanguínia. Els músculs necessiten que els arribi oxigen, nutrients, minerals... Si la circulació sanguínia no és bona, els músculs no podran tenir un bon subministrament i poden generar l’aparició d’aquest problema. 
  • Estrès. Té un gran impacte en l’organisme i provoca una tensió muscular que pot comportar aquesta simptomatologia. 

Com que hi ha moltes causes, hi ha moltes estratègies per poder combatre aquesta alteració. 

  • Fer una dieta equilibrada que inclogui tots els minerals que hem comentat anteriorment. Cal fer una bona ingesta de fruita, verdura, fruits secs... 
  • Hidratació. La ingesta d’aigua ha de complir les quantitats recomanades i de manera constant i regular durant el dia. 
  • Descansar. És important deixar temps per a la recuperació. 
  • Fer exercici físic de manera regular i controlada. Cal moure’s, però amb una intensitat inferior a la normal. Cal fer una activitat suau, assequible i gratificant, com fer un repòs actiu. 
  • Fer estiraments. Donen molt bons resultats, realment quan es produeix una rampa muscular el que cal fer per eliminar-la és estirar aquesta musculatura. Mantenir una rutina d’estiraments, sobretot d’aquesta zona, ens ajudarà a reduir la simptomatologia. 
  • Tècniques per millorar la circulació sanguínia, com banys de contrast (aigua freda-aigua calenta) o massatges que ens ajudaran a drenar la zona, eliminar toxines i fer arribar més sang amb nutrients i minerals que ajudin a recuperar aquest múscul. 

Sempre que sigui possible recorrerem a professionals especialitzats, com nutricionistes i fisioterapeutes, perquè ens assessorin de manera específica i individualitzada. A més, aquest problema també pot estar associat a altres patologies, com per exemple la diabetis. Si amb totes aquestes estratègies la simptomatologia no es redueix, és important visitar un metge o professional de la salut perquè ens ajudi.

Jennifer Baeza, fisioterapeuta Núm. Col. 8181