Dolç típic de gener
Tortell de reis de Mercadona: què porta, quant costa i quines opcions hi ha
El tortell ha de tenir una figureta de rei i una fava seca i la tradició diu que qui trobi el llegum ha de pagar les postres
Lola Gutiérrez
Després de les festes nadalenques, arriba el colofó final de la celebració: els Reis d’Orient. La nit màgica en què els nens (i no tant nens) van a dormir aviat l’espera que els tres mags d’Orient els portin les seves peticions.
El matí del dia 6 se celebra l’últim tiberi, el que posa fi a les últimes (i primeres) festes de l’any. I l’esmorzar-dinar (l’anomenat ‘brunch’, per la contracció de les paraules angleses ‘breakfast’ –esmorzar– i ‘lunch’ –dinar–) està protagonitzat pel tradicional tortell de reis, un dolç típic que als seus orígens –la celebració pagana de les saturnals romanes, que celebraven el final del solstici d’hivern– eren coques rodones farcides de dàtils i figues.
Dolços actuals
Actualment són, generalment, tortells de pasta de full o brioix decorats amb fruita confitada i ametlles laminades i que poden estar (o no) farcits de crema, nata, xocolata...L’únic punt en comú és que han de contenir la figureta del rei i una fava seca. La tradició diu que qui trobi la figureta es convertirà en el rei i que qui trobi la fava ha de pagar el dolç.
I això és el que porten els tortells de reis de Mercadona. El supermercat valencià ven cinc varietats d’aquest tradicional dolç, fet de brioix amb mantega, sucre i ou: sense farcit (de 400 grams), amb farcit de crema, de nata o de nata i xocolata (tots, de 800 grams) i sense farcit i sense gluten ni lactosa (apte per a celíacs i al·lèrgics o intolerants a la lactosa, de 370 grams). Tots decorats amb fruita confitada i ametlla laminada.
Consum
I malgrat que aquest any l’OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) no li ha atorgat un dels primers llocs, aquest any tornarà arrasar precisament per això, perquè en té per a tots els gustos, fins i tot per a celíacs i intolerants al gluten.
El supermercat valencià aconsella descongelar-lo dins de l’envàs en nevera durant el temps que s’indica a l’envàs, mantenir el producte a temperatura ambient una hora abans de consumir-lo i conservar-lo dins de l’envàs en nevera. A més, recomana consumir-lo abans de 2 o 3 dies des de la seva compra o congelació.
El preu oscil·la dels 5,50 euros que costa el tortell sense farcit de 400 grams als 8,50 euros de les varietats farcides de 800 grams, passant pels 8 euros del tortell de 370 grams sense lactosa ni gluten.
- Alejandra Marisa: així és la model de 60 anys guanyadora d'un certamen de Miss Univers a l'Argentina
- Mor als 92 anys Lluís Vilà, president i fundador del Grup Vilà Vila
- Ampli desplegament per a rescatar una persona que ha caigut amb el cotxe per un barranc a Pont de Bar
- Necrològiques del 9 d'abril del 2024
- La regió pot canviar en nou mesos una comissària que només n’ha exercit cinc
- Món Sant Benet, un casament únic en un espai idílic
- Turull demana als votants des de Manresa que no deixin que Illa sigui el president
- L'Abadia de Montserrat s'omple de turistes el dia de la patrona de Catalunya