Avui és el Dia Internacional de la Solidaritat

Saps si ets solidari? Descobreix-ho!

Solidaritat

Solidaritat / @freepik

Aquest 31 d'agost se celebra el Dia Internacional de la Solidaritat i és per això que, ens hi hem de sumar fent-hi esment. La solidaritat, tot i que, en principi, cada vegada hauria d'estar més assumida i assolida entre la població i societat, cada vegada ho està menys. El consumisme, el capitalisme, la globalització i l'egoisme, han fet que la solidaritat sigui mínima, encara que ho veiem anunciat arreu!

La solidaritat segons l'IEC (Institut d'Estudis Catalans) és una 'entera comunitat d'interessos i responsabilitats i a més, és el fet d'ésser solidari o solidaris'. I ara, us preguntareu, i què vol dir ser solidari? Tenim 3 definicions, les quals van relacionades entre elles: 'que és comú a diferents persones de manera que cadascuna d'elles en respon plenament', 'unit a d'altres per una comunitat d'interessos i responsabilitats' i 'que va unit, un element a un altre, formant un tot únic'.

Nosaltres podem ser solidaris amb grups que tinguin les mateixes idees que nosaltres o amb persones que realment necessitin alguna cosa, de la qual, nosaltres ho contemplem com a important dins la nostra subjectivitat. Tot i que, aquí hi juga un paper fonamental l'empatia i posar-se en la pell de l'altra persona o grup. Malauradament, hi ha moltes situacions que fan que la competitivitat, l'aparença física o els diners per exemple, siguin molt important per ser o creure's millors en la vida, creant una situació de deshumanització, aparença i egoisme. Trepitjar, ara ja no és un problema!

Solidaritat

Solidaritat / @freepik

Així doncs, ara què en penseu? Sou solidaris? I si ho sou, amb qui? A vegades fer una petita reflexió envers la solidaritat i l'empatia, pot fer que altres en surtin beneficiats i, per què no, potser, aconseguir fins i tot, petits canvis, on a poc a poc, vagin disminuint situacions com la fam mundial, les persones vulnerables (famílies pobres, persones grans o dependents...) i, per exemple, torni a aparèixer estimar-se a un mateix i a estimar als altres com són: reals, naturals i sense aparença. Tots som especials i ser solidari entre tots pot fer que la dinàmica a la qual estem anant: violacions, agressions masclistes, trastorns com l'anorèxia o la bulímia, entre altres, a poc a poc, comencin a remetre.

Tenim un exemple molt clar, actualment de solidaritat: el que estan fent jugadores, partits polítics, jugadors, entrenadors, la societat quasi al complet amb la situació viscuda entre Jenni Hermoso i Rubiales en guanyar el Mundial Femení. La unió i la força fan solidaritat. Però, sobretot, l'esperança en l'ésser humà és l'únic que mai es pot perdre!