Igualada crea un espai verd i de natura al mig del Parc Central

Ara es construeix un biollac, una zona de passeig i, també, un skatepark i un circuit pump track

Unes desenes dels arbres plantats al nou parc | E.B.

Unes desenes dels arbres plantats al nou parc | E.B. / Enric Badia. IgualadaE. B.

Enric Badia

Enric Badia

Igualada ha decidit ‘pintar’ de verd una part del mapa de la ciutat, el Parc Central, l’espai erm que havia quedat entre l’antiga N-II i el polígon industrial de les Comes. I ara hi està duent a terme una actuació determinant, convertir una de les tres grans peces que hi ha en un espai de natura, combinant aigua i vegetació.

La primera d’aquestes peces és un espai pla, lliure d’arbres, amb una graderia integrada en el territori a la part nord, i un carril per ciclistes a la part sud. És una gran zona regada simplement perquè sigui verda, que utilitza la mainada i les famílies igualadines per anar-hi a jugar, però que és poc útil en els mesos i hores de més calor. L’absència d’arbre i ombres era una necessitat, però, perquè esdevé el camp de vol ideal per desenvolupar-hi un dels grans certàmens de la ciutat, l’European Balloon Festival. En un extrem també s’hi ha instal·lat un bar restaurant, Idò, que alhora resol la demanda de serveis públics.

Igualada crea un espai verd i de natura al mig del Parc Central

Igualada crea un espai verd i de natura al mig del Parc Central / Enric Badia. IgualadaE. B.

La ciutat tenia altres necessitats detectades. Per una banda, respondre a les peticions que li arribaven des d’un sector jove per tenir una pista de skate i un circuit pump, tenir una zona de parc infantil i disposar d’una àrea verda, d’un parc, pròpiament. Aquests últims mesos, els igualadins han vist con neix un parc. Primer maquinària pesant movent terres, després els paletes fent conduccions, completant els espais, fent murs i baranes, per exemple, allà on calia, i finalment, els responsables de plantar les espècies vegetals.

Ha nascut amb polèmica una part del projecte, el biollac, en ple debat si calia disposar d’aquest espai pel consum d’aigua que tindrà. L’aigua, defensa el govern de la ciutat, ve del subsòl, recircula i es purifica amb sistemes naturals. L’aigua, portarà una nova vegetació i ha de ser també, un punt de parada per a diferents aus i per a diferents animals. I el parc infantil espera a la part de ponent, i a la part est, en el futur, l’auditori.

[object Object]

El nou espai de vegetació del Parc central està cridat a ser la zona verda més atractiva per a la ciutat. I els igualadins ho haurien de poder veure a partir de la propera primavera. L’equip de govern ha donat un termini de tres mesos perquè estigui enllestit. Les noves espècies d’arbres i arbustos plantat necessiten tenir en el seu nou emplaçament l’esclat de primavera. Es tracta, en la majoria dels casos, d’arbres que ja tenen una dimensió considerable i que en un termini de tres o quatre anys, segons ha explicat l’alcalde, Marc Castells, han de donar molts espais d’ombra en el camins del Parc Central.

[object Object][object Object]

El biollac és la peça més carismàtica de la intervenció al Parc Central. És més que un estany envoltat de vegetació. Incorpora elements i conceptes adequats a nous corrents de preservació biològica. I, potser amb la mateixa intensitat, és el que ha aixecat més polèmica. L’ús d’aigua, encara que sigui de l’aqüífer  (no de l’aigua de boca) i que tingui un circuit de recirculació i de purificació natural (biodepuració) ha estat motiu de queixa. Aquest espai d’aigua i vegetació no és extremadament gran: ocupa 1.600 m2. I s’hi han planta 170 arbres, molts d’espècies autòctones del país, i, també, diferents espècies arbustives.

El llac està pensat per ser un espai d’ús social i didàctic. Preveu diferents espais, un pensat per a la pol·linització (les papallones), un per als insectes, es compta que algun tipus de granota autòcton es pugui fer seu l’espai, i, per exemple que alguns ocells visitin la zona.

Els autors del projecte, l’estudi Batlle i Roig, preveuen aquest diversitat d’espai i volen fer-ho compatible amb l’ús social. Hi haurà un camí de pedres que creuarà el llac permetrà fer una immersió a l’espai circulant per un bosc inundat (arbres plantats en illetes al mig d’una part del llac).

I aquest espai ver i humit ha de ser també un bon refugi per a les èpoques de més calor. Com diuen els redactors del projecte s’hi ha de produir l’efecte «Cool island», i la temperatura en aquest indret ha de ser lleugerament més baixa que a les zones properes.

Aquesta zona on hi haurà un esclat de natura, ideal per dur-hi a terme activitats saludables, ha d’esdevenir compatible amb altres espais que tindrà a la vora com el skatepark i el pump track, un lloc per a la pràctica d’esports urbans que tindran una ocupació juvenil.

En una visita recent dedicada als mitjans de comunicació, l’alcalde de la ciutat, Marc Castells, definia la nova peça del parc com un espai «transformador», com un retorn de la ciutat a la natura. En valorava l’aspecte pedagògic que pot tenir i assegurava que ha de ser un espai que sigui referent per a les ciutats de dimensions semblants a la capital de l’Anoia