Els municipis de la Conca d'Òdena demanen que els Reis portin joguines no sexistes

La campanya ‘Que els Reis ens portin igualtat’ vol incidir en les famílies perquè "no caiguin en estereotips de gènere" a l’hora d’escollir els regals per aquestes festes

 

Marc Castells, alcalde d'Igualada i president de la MICOD

Marc Castells, alcalde d'Igualada i president de la MICOD / MICOD

Redacció

La Mancomunitat de la Conca d’Òdena fa campanya, de cara a les compres d’aquestes festes, la campanya contra l’ús sexista de joguines. Que els Reis ens portin igualtat! és l’eslògan d’aquesta campanya de conscienciació adreçada a les famílies "perquè tinguin present que els jocs i les joguines eduquen, socialitzen i transmeten valors, i precisament per això cal pensar bé quines idees, rols o estereotips reprodueixen abans d’escollir-les", segons els organitzadors.

En diferents suports com ara vídeos i postals digitals, la campanya – que es pot veure a partir d’aquest dilluns dia 4 – desmunta tòpics com ara que el blau és de nens i el rosa de nenes, que les nenes juguen amb nines i cuinetes i els nens a pilota i amb cotxes, o que les nenes volen ser princeses i els nens astronautes. "Aquests tòpics que es perpetuen de generació en generació limiten la imaginació dels infants", expliquen els impulsors de la campnya, que afegeixen que "impedeix créixer lliurament els nens i els transmeten uns estereotips sexistes".

La campanya contra l’ús sexista de joguines, que ha comptat amb la implicació de les regidories d’Igualtat dels Ajuntaments de la MICOD, ja s’ha començat a difondre a través dels centres educatius perquè arribi a totes les famílies de la Conca d’Òdena. També es pot seguir a través de les xarxes socials, a la pàgina web micod.cat, i també es podrà trobar en forma de tòtems que estaran instal·lats a Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena La Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí.

La campanya també dona 5 consells bàsics a les famílies perquè els Reis portin igualtat, i que inclouen recomanacions com ara ajudar als infants a fer la carta als Reis animant-los a incloure joguines no estereotipades del seu gènere; escoltar els seus desitjos i emocions sense negar-los ni ridiculitzar-los si surten del mandat de gènere; explicar-los que molts anuncis i catàlegs de joguines són discriminatoris i per què; evitar els jocs violents i escollir els que transmeten valors com el respecte, l’empatia i la solidaritat; i buscar articles i joguines que presentin diversitats d’origen i d’identitat.