Els Reis d'Orient arriben a Igualada per repartir regals i il·lusió acompanyats d'un miler de patges

La pluja fina no ha impedit que la cavalcada es desenvolupés amb normalitat

La carrossa del rei Baltasar durant la cavalcada

La carrossa del rei Baltasar durant la cavalcada / ACN

ACN

Els Reis d'Orient han arribat a Igualada aquest divendres a la tarda acompanyats d'un seguici d'un miler de patges. A les sis de la tarda s'ha iniciat la cavalcada, que ha estat encapçalada per la nova carrossa del Patge Faruk. Durant el recorregut alguns patges s'han enfilat amb escales de mà pels balcons de les cases com a preàmbul del repartiment de regals personalitzat per les llars de la ciutat, que s'inicia un cop s'acaba la cavalcada. Una pluja fina ha caigut durant el recorregut però no ha impedit que es desenvolupés amb normalitat.

La cavalcada dels Reis d'Igualada ha arrencat puntualment després que el rei Baltasar hagi fet un pregó acompanyat per l'alcalde de la ciutat, Marc Castells, i l'actriu igualadina Diana Gómez, que ha estat la convidada especial d'enguany. Al cap d'una hora d'arrencar el recorregut ha començat a caure una pluja fina que no ha impedit que la cavalcada hagi avançat amb normalitat.

La festa dels Reis d'Igualada destaca de la resta de festes del país perquè la mateixa nit del dia 5 de gener, els patges reparteixen personalment els regals per totes les cases de la ciutat. Carregats amb una escala de mà, pugen a les llars pels balcons i entreguen els paquets als més menuts. Enguany està previst que es reparteixin uns 1.900 paquets. Pel que fa als caramels, al llarg de tot el recorregut de la cavalcada, els patges i els tres Reis Mags en llancen entre tres i quatre tones.

La cavalcada d'Igualada, la més antiga de Catalunya, se celebra des del 1895. Declarada Festa Popular d'Interès Cultural (2010) i Festa Patrimonial d'Interès Nacional (2016), actualment és candidata per esdevenir Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Debat sobre la polèmica pel 'blackface'

La cavalcada dels Reis d'Igualada és cada any focus de polèmica, ja que la majoria de patges que surten a la rua dels Reis Mags, inclòs el rei Baltasar, van amb la cara pintada de negre. Enguany el rei Baltasar i els patges han tornat a sortir pintats però s'han pogut veure més patges blancs i rossos. Aquesta és una de les accions que han promogut des de la Comissió dels Reis d'Igualada que asseguren que aquest és un "debat obert" en el si de l'entitat