La Conca d'Òdena de fa 2000 anys es pot veure a través de l'exposició dels treballs arqueològics a l'Espelt

Una exposició del Museu de la Pell d’Igualada commemora els 75 anys de l'inici de la recerca arqueològica a la vil·la romana

Exposició de la vil·la romana de l'Espelt al Museu de la Pell

Exposició de la vil·la romana de l'Espelt al Museu de la Pell / Miti Vendrell

Miti Vendrell

Com era la Conca d’Òdena fa dos mil anys? Moltes vegades per interpretar com era la distribució del territori, es pot esbrinar analitzant els objectes que utilitzava la societat en èpoques pretèrites. Aquesta és la proposta que fa l’exposició del Museu de la Pell d’Igualada en el marc de la commemoració del 75è aniversari de la descoberta de la vil·la romana de l’Espelt. 

“Vil·la romana de l’Espelt: 75 anys al descobert” exposa els materials més rellevants trobats durant les excavacions arqueològiques a les vil·les romanes de la Conca d’Òdena, des de la seva descoberta l’any 1948. Concretament, l’exposició repassa quatre vil·les romanes: Espelt (Òdena), Pla de la Torra (Santa Margarida de Montbui), Vilar del Met (Vilanova del Camí) i Can Roca de la Pedrissa (Igualada), i convida a fer-hi un passeig pel món romà d’aquest territori. En total hi ha exposats quaranta-nou peces del fons del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia i els objectes més destacats són plats amples -de vidre i ceràmica- d’on anaven agafant viandes els comensals als banquets; i una peanya de bronze que hauria sostingut un gran vas per al vi, però més tard es va reconvertir en base per a una espelma. Aquesta funció d’il·luminaciótambé la complien les llànties trobades, que ajudaven a compensar la manca de claror natural en algunes habitacions. Finalment, també destaquen alguns elements propis de la vida privada, com una agulla per guarnir els pentinats femenins o una clau que obria una arqueta. Un rellotge de sol arrodoneix la percepció que ens podem formar de la vida quotidiana a la vil·la. En destaquen fragments de mosaic i pintura mural, així com un conjunt de monedes que parla al visitant de la riquesa de la vil·la.

A més d’aquesta mostra d’objectes, aquest mes de gener també hi ha exposada una mostra itinerant de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, que a través de 72 peces del fons del Museu de Granollers, convida els visitants a descobrir el món del joc en temps antic. Amb el nom ‘Caput Aut Navis. A cara o creu’, els assistents poden veure alguns dels jocs més representatius del món antic com el molí de nou, l’alquerc o les tabes.

Les dues exposicions es poden visitar de forma gratuïta fins al diumenge 28 de gener.