Restauren la imatge de la Pietat d'Igualada que custodia l'Escola Pia d'Igualada

La imatge de la Pietat d'Igualada que ara serà restaurada

La imatge de la Pietat d'Igualada que ara serà restaurada / Aj Igualada

Enric Badia

Enric Badia

L'Ajuntament contribueix a la restauració de la imatge de "La Pietat d'Igualada", una peça del segle XV, que conserven els escolapis a l'Escola Pia. Ajuntament d'Igualada i Escola Pia han signat un conveni a través del qual es podrà netejar i restaurar aquesta peça que és obra d'un reconegut taller d'escultura de l'època, taller del Mestre Rímini, situat al sud d'Alemanya.

L'abril del 2022 es va donar a conèixer el resultat d'un estudi (un treball dels professors universitaris Santos M Mateos i Alberto Velasco) que va revaloritzar la peça en descobrir-ne l'autoria i situar-la en el context de la seva època, fa 600 anys. La Verge de la Pietat és copatrona d’Igualada.

Aquest taller, situat al sud de l’actual Alemanya, va ser un dels més rellevants de l’Europa del segle XV en la realització d’escultura gòtica en alabastre, i té unes característiques que el fan únic: l’expressió de les cares, els plecs de la roba, ulls globulars sense detalls o els dits esprimatxats i estilitzats de les mans, entre d’altres. I això va permetre als professors situar l'obra.

La Pietat d’Igualada s'ha mantingut sempre a la mateixa ciutat i ha estat objecte de culte ininterrompudament. És una peça comparable a d’altres de similars exposades a museus d’arreu del món, de Glasgow a Baltimore passant per Frankfurt, Londres o Nova York.

Amb aquest conveni, el consistori igualadí reconeix l’important valor artístic i històric d’aquesta peça -que al llarg dels segles s’ha mantingut sempre a la ciutat d’Igualada-, i la necessitat de mantenir-la en bon estat de conservació. Per aquest motiu, dona suport a la petició de subvenció que l’Escola Pia ha demanat al Departament de Cultura de la Generalitat per tirar endavant el projecte de restauració.

L’Escola Pia ha encarregat a un reconegut restaurador els treballs de neteja de la imatge, la restauració dels elements més danyats pel pas del temps i dels desperfectes patits durant la Guerra Civil, que s’efectuaran en instal·lacions de la Generalitat. Al mateix temps, es faran diversos treballs d’anàlisi per intentar dotar-la del seu aspecte original.

Una imatge que es quedarà per sempre a Igualada

Un dels punts importants del conveni de col·laboració entre Escola Pia i ajuntament, és el fet que, una vegada l’obra estigui restaurada, haurà de romandre de forma permanent a la ciutat d’Igualada amb la voluntat de preservar i mantenir aquest patrimoni d’incalculable valor artístic, històric i sentimental a la ciutat.