Igualada té definitivament a punt el nou edifici per a estudis de Salut del campus de la UdL

Les instal·lacions acolliran els primers estudiants a partir del dia 3 d'abril

Visita de final d'obres de l'edifici universitari del passeig Verdaguer

ACN

ACN-Redacció

El nou edifici de Ciències de la Salut del Campus Universitari d'Igualada -vinculat a la Universitat de Lleida (UdL)- acollirà els primers estudiants el 3 d'abril, just a la tornada de les festes de setmana santa. Així ho han anunciat aquest dimarts l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i el rector de la UdL, Jaume Puy, en una visita a les instal·lacions. L'edifici, que supera els 4.000 m² construïts, està ubicat al Passeig Verdaguer, en ple nucli urbà de la capital de l'Anoia. L'anterior es troba al Pla de la Massa, en una zona de creixement urbanístic de la ciutat.

La construcció de l'edifici ha acumulat un important retard per diversos problemes de gestió de les obres. Un d'important, va ser la manca de materials i l'encariment de manera molt significativa del projecte per la pujada de preus que hi va haver arran de la guerra de Rússia i Ucraïna. L'última data d'inauguració que s'havia donat el 2023 havia estat tornant de les festes de Nadal, però ja es va veure a final d'any que no es podria complir perquè el mobiliari i instal·lacions bàsiques no estaven complint terminis.

El Campus Salut de la UdL té una capacitat per a 500 estudiants i acollirà el grau en Infermeria i el doble grau en Nutrició Humana i Dietètica i Fisioteràpia. Les obres han costat uns 7 milions d'euros i s'han finançat, a parts iguals, entre l'Ajuntament, la Diputació de Barcelona i la Generalitat.

Castells ha avançat que un dels reptes que tenen és poder fer que a Igualada es pugui estudiar el grau de Medicina, en un desdoblament similar al que la Universitat de Lleida està fent amb infermeria a la mateixa ciutat.

El batlle ha detallat que el cap de setmana del 16 i 17 de març es faran portes obertes al nou equipament i que el 3 d'abril ja s'iniciarà l'activitat docent.

D'entrada el nou edifici de Ciències de la Salut acollirà el Grau en Infermeria i el doble grau en Nutrició Humana i Dietètica i Fisioteràpia.I el rector de la UdL, Jaume Puy, ha avançat que ja estan treballant perquè de cara el curs vinent s'hi pugui fer un màster oficial relacionat amb la Salut que doni accés a estudis de doctorat i a la creació de grups de recerca.

El curs 2023-2024 el Campus Universitari d'Igualada ha superat els 750 alumnes i d'aquí un parell de cursos, un cop hagi finalitzat la implementació del nou Grau en Informàtica i el nou grup del Grau en Infermeria, el Campus assolirà els 1.000 estudiants universitaris. Tot i això, Castells ha dit que el repte de l'Ajuntament és que el 2030 aquesta xifra arribi als 1.500 estudiants. "Encara no l'hem inaugurat i ja pensem a ampliar-lo. Tenim una visió estratègica de voler construir un país amb un cos més musculat i que no es construeixi tot des de la capital, sinó que les ciutats mitjanes també puguem liderar el coneixement i el talent", ha expressat.

El nou edifici és al passeig Verdaguer està al costat del 4DHealth, un equipament de simulació clínica on els estudiants del Campus Salut podran fer les pràctiques. De fet, tots dos edificis estan connectats per dins. El nou Campus Salut també disposa de 400 metres quadrats de plaques solars que, segons ha avançat Castells, "permetran assumir entre el 75% i el 80% del cost energètic" que tingui l'edificació.

Els estudis de Medicina, el gran repte

L'alcalde d'Igualada ha avançat que estan treballant perquè en els anys vinents arribin nous estudis a Igualada com el Grau en Dret i Psicologia i també el de Medicina. En aquest sentit, el rector de la UdL, Jaume Puy, ha dit que "no tanquen les portes" a portar Medicina a Igualada, però deixa clar que "no serà immediat". Puy diu que Igualada va fer un "pas endavant" amb la classificació d'Hospital Universitari, però ha explicat que aconseguir uns estudis de Medicina "té les seves dificultats". "La formació de metges requereix una titulació molt professionalitzadora i necessita no només d'uns estudis amb unes aules, sinó poder fer pràctiques i unes instal·lacions i una inversió que s'ha de resoldre i pactar".

Un pas més per aconseguir la residència d'estudiants

Castells ha avançat que en el proper ple del mes de març sotmetran a consideració la modificació del planejament urbanístic de la zona de les antigues piscines del Casal Interparroquial perquè es puguin convertir en una residència d'estudiants universitaris. Es tracta d'una parcel·la de 1.300 m², que les parròquies d'Igualada cediran en donació a l'Ajuntament. Quan la titularitat sigui municipal, el govern local podrà convocar un concurs públic per a la construcció i explotació de la residència, per un període d'anys determinats que s'ha d'establir. L'Església tindrà un terreny urbanitzat per construir habitatge social en un futur. La residència ha de ser per a un centenar d'estudiants.