MANRESA, CIUTAT PLATÓ

Anuari 2023: Un any que viatja amb Tínder i Toyota

L’idil·li amb les produccions audiovisuals continua però sense l’excepcional ressò mediàtic que va monopolitzar Shakira

Un moment del rodatge de l’anunci de Tínder al bar restaurant Miami, l’octubre d’aquest any | OSCAR BAYONA

Un moment del rodatge de l’anunci de Tínder al bar restaurant Miami, l’octubre d’aquest any | OSCAR BAYONA / susana paz. manresa

Susana Paz

Susana Paz

El balanç del 2023 encara s’ha de fer, però l’idil·li de Manresa amb les produccions audiovisuals continua. Això sí, sense el ressò mediàtic que va monopolitzar una figura com Shakira l’any anterior. Si el 2022, la ciutat va acollir el rodatge d’un total de 41 produccions –entre sèries i programes de televisió, anuncis, pel·lícules, curtmetratges, videoclips i documentals–, superant les 36 produccions que es van rodar l’any 2021 i aconseguint un retorn econòmic directe de prop de 700.000 euros, aquest 2023 en seran prop d’una cinquantena, com explica Aleix Farrés, tècnic responsable de la Manresa Film Office, que gestiona els rodatges a la ciutat. Les dades, però, encara s’han de sumar.

Manresa es va transformar en París per al rodatge de Toyota | OSCAR BAYONA

Manresa es va transformar en París per al rodatge de Toyota | OSCAR BAYONA / susana paz. manresa

I entre les produccions més destacades que han aterrat aquest any que ja s’acaba, explica Farrés, hi ha El cuerpo en llamas (l’anomenat crim de la Guàrdia Urbana, amb Úrsula Corberó i Quim Gutiérrez); el llargmetratge Saben aquell, de David Trueba, a partir d’un guió d’Albert Espinosa que protagonitza David Verdaguer (ja estrenat als cinemes); l’espot de l’app de cites Tinder (el bar Miami de Manresa fa una aparició fugaç a la nova campanya de l’empresa nord-americana); l’anunci de la marca automobilística Toyota, amb el jugador d’handbol Nikola Karabatic com a protagonista (un espot relacionat amb els Jocs Olímpics de París 2024); la sèrie Mano de Hierro (Netflix/Mediapro), un thriller de 6 episodis, creat i dirigit per Lluís Quílez amb Chino Darín, Jaime Lorente, Natalia de Molina, Sergi López i Enric Auquer; i el llargmetratge Apocalipsis Z: el principio del fin, una producció d’Amazon i l’adaptació de la novel·la de Manel Loureiro, que va rodar escenes el juliol al Centre Hospitalari de Manresa.

Un moment del rodatge d’«El cuerpo en llamas», el gener | G.C.

Un moment del rodatge d’«El cuerpo en llamas», el gener | G.C. / susana paz. manresa

El 2022 va ser un any excepcional. La ciutat va batre el seu rècord en jornades de filmacions (200), que es van doblar respecte al 2021 (104) i va obtenir ressòó planetari amb la gravació del videoclip Monotonía de Shakira, que va fer la volta al món.

El desembarcament de Netflix per rodar la primera temporada de la sèrie Hache, a final del 2018 i principi del 2019, va ser el punt d’inflexió per situar Manresa en el mapa de rodatges a Catalunya. Dels 6 projectes que es van filmar el 2017 es va passar als 13 del 2018 i a la vintena del 2019, una xifra que es va mantenir el 2020 (amb 5 dies més de filmació), tot i ser l’any de l’aturada per la covid. La xifra de rodatges a la capital del Bages pràcticament es va doblar el 2021, respecte del 2020: un total de 36 projectes audiovisuals van tenir com a escenari la ciutat i van representar 104 dies de filmació (pels 19 projectes amb 50 dies de filmació del 2020). I 2022, 200 dies de rodatges.

Del 2017 al 2020, a la capital del Bages es van rodar una seixantena de produccions que van suposar per a la ciutat un retorn econòmic de 2 milions d’euros. L’any 2021 i 2022 van suposar un pas endavant molt important per reforça el rol de Manresa com a referent en el mapa de rodatges a Catalunya, amb noms com Neil Jordan i Liam Nesson (Marlowe) i la sèrie del manresà David Victori Tú también lo harías (Disney +)

L’estrena del film "Marlowe" fa debatre sobre cinema al Miami

Marlowe es va preestrenar al Bages Centre el 10 de maig, dos dies abans que el film de Neil Jordan, que va rodar a Manresa el 2021 al bar Miami, amb Liam Neeson i Colm Meany, arribés a les pantalles de l’Estat. Precisament, i coincidint amb aquesta estrena, la Manresa Film Office i el Miami van organitzar l’abril tres taules rodones –que tindran continuïtat enguany– per posar en relleu el paper que ha tingut i té la capital del Bages en el món del cinema.

Cardona Film Office: rodatges amb l’impuls del seu patrimoni

Cardona és una vila de cinema i l’escenari de la cèlebre Campanades a mitjanit d’Orson Welles. Un rodatge del qual l’any que ve ja farà 60 anys i que encara és recordat com una fita per la implicació de la població. El novembre, la vila anunciava la creació de la Cardona Film Office, que coordinarà la cardonina Clara Haro, amb la intenció d’aprofitar l’impuls que atorga el patrimoni històric de la població per atreure més produccions audiovisuals.