Bàsquet/Lliga Endesa

Anuari 2023: Baxi Manresa, tres presidents en un any i amb dues ampliacions a l'horitzó

Josep Maria Herms acaba el 2023 al càrrec, amb l'augment de capital i les obres del pavelló a la vista, després de la renúncia de Jordi Serracanta i la provisionalitat d'Albert Cots

Josep Maria Herms (dreta), durant la presentació al costat de l'alcalde, Marc Aloy

Josep Maria Herms (dreta), durant la presentació al costat de l'alcalde, Marc Aloy / Oscar Bayona

Jordi Agut

Jordi Agut

El Bàsquet Manresa ha viscut un 2023 mogut des del punt de vista institucional que, com ha passat en la part esportiva, s'ha anat aclarint de mica en mica. Després que el Baxi aconseguís assegurar la salvació a l'ACB, posant fi a una temporada molt complicada, i pocs dies després d'explicar els seus projectes de futur en una entrevista a Regió7, Jordi Serracanta va informar que deixava el càrrec de president executiu per raons personals.

Ho va fer just un any després d'haver accedit al càrrec, en substitució d'un Josep Sáez que havia tret el club del pou de la LEB i l'havia conduït a un ressorgiment esportiu, amb classificació per a la final de la Lliga de Campions i els play-off incloses, i també social, recuperant els grans ambients a la graderia del Nou Congost. La gestió de Serracanta, sobretot a l'inici, i condicionada pels resultats esportius nefastos del tram final del 2022, va ser complicada. Es va centrar, sobretot, a aconseguir nous recursos per al club i a apuntalar la part esportiva. De fet, la seva intevenció va ser cabdal el juny per aconseguir que continuessin a l'equip puntals dels darrers mesos de la temporada 2022-23 com Devin Robinson o Martinas Geben, amb un esforç econòmic important.

Però l'1 de juliol el club anunciava que Serracanta no seguiria i que assumia el càrrec, de manera provisional, un altre dels membres del consell executiu, Albert Cots. En les primeres setmanes, es va dir que no era bo que la situació s'allargués i que calia un cap visible definitiu. Es pretenia tenir nou president a la tardor, un cop hagués començat la temporada. Però els terminis es van anar dilatant.

Durant aquests mesos hi ha hagut rumors, alguns dels quals apuntaven a la tornada de Sáez a la presidència, negada per ell mateix a Regió7. Al final, aquest mateix diari va revelar la setmana passada que l'escollit seria el dissenyador Josep Maria Herms, un altre dels membres del consell, que serà l'encarregat de pilotar la nau, si no hi ha més incidents, enmig de dues ampliacions vitals per al futur del club.

Capacitat i diners

Perquè sembla clar que un dels motius per haver triat Herms com a nou president és el seu perfil professional. Dissenyador de grans espais que generen negoci com a director general de l'empresa Playmedia, saber treure partit de l'ampliació del Nou Congost perquè no només sigui un lloc on assistir als partits de l'equip de bàsquet és un gran objectiu de futur. El 2024 serà un any de preparació per a un 2025 en què haurien de començar les obres per convertir-lo en una instal·lació del segle XXI amb un quart de segle d'endarreriment. La capacitat de fer-ne negoci, en un moment en què la repercusió social del Bàsquet Manresa està creixent exponencialment gràcies als bons resultats esportius, és essencial per a la supervivència del projecte.

L'altra pota del banc és l'ampliació de capital que el club vol abordar quan l'aprovi una junta extraordinària, el proper 30 de gener. Es pretén doblar el capital social i emetre accions per un valor de 2,58 milions d'euros. D'aquesta manera s'hauria de comprovar el compromís de l'entorn, bàsicament l'empresarial, amb el club i, d'aquesta manera, eixugar de manera gairebé definitiva un concepte com el de "deute històric" que no deixa avançar. Amb capacitat al pavelló, a la graderia i a tot l'equipament, i múscul financer, és com Herms haurà de gestionar la continuïtat del miracle manresà a l'elit.