"Carnaval, carnaval...". Una de les festes més divertides i alegres del calendari ja s'apropa i comencen a sortir dubtes: quin dia és Carnaval 2022? Quines ciutats i pobles organitzen rues? En temps de pandèmia, hi ha ajuntaments que han decidit no celebrar el carnestoltes, però aquest 2022 són pocs. En aquest article recollim tota la informació que et pot ser d'utilitat per celebrar el Carnaval 2022 a Catalunya.

Quin dia és Carnaval 2022?

  • Dijous Gras: 24 de febrer
  • Divendres de Carnaval: 25 de febrer
  • Dissabte de Carnaval: 26 de febrer
  • Diumenge de Carnaval: 27 de febrer
  • Dilluns de Carnaval: 28 de febrer
  • Dimarts de Carnaval: 1 de març
  • Dimecres de Cendra: 2 de març

Carnavals a Catalunya

A la Catalunya Central, els carnestoltes més importants són el Carnaval de Solsona, el Carnaval de Sallent i el Carnaval d'Avinyó. Manresa (amb el Carnaval Infantil), Igualada, Berga, Artés, Cardona, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Fruitós, Sant Vicenç i Súria són altres municipis amb rues de carnaval destacades.

A la resta del Principat, els més cèlebres són els de Sitges, Vilanova i la Geltrú i Torelló. A tots aquests municipis es manté, de moment, la celebració del Carnestoltes amb les seves conegudes rues que omplen de color i humor els seus carrers. En qualsevol cas, les autoritats locals ha recordat que caldrà extremar i mantenir mesures de protecció individual i col·lectiva per evitar generar riscos de propagació del virus.

El carnaval de Solsona recupera la penjada del ruc i els concerts

L'Associació de Festes del Carnaval de Solsona ha donat a conèixer el programa d'enguany. A diferència d'altres indrets, com Torelló, que han decidit ajornar la festa fins al març per la situació sanitària, a la capital del Solsonès han decidit mantenir-la el febrer. Serà a partir del dia 18.

En aquesta nova edició, es recuperaran els actes al carrer, com ara l'emblemàtica penjada i despenjada del ruc. També s'han programat concerts a la sala Polivalent. 

El Gegant Boig balla a Solsona durant el Carnaval del 2020 | ARXIU/ARNAU VALVERDE Arnau Valverde. Solsona

El Carnestoltes Infantil de Manresa torna a tenir rua

Després que l’any passat no se celebrés a conseqüència de la pandèmia, Manresa tornarà a celebrar enguany la tradicional rua del Carnestoltes Infantil, que tindrà lloc el diumenge 13 de març. Aquest any arribarà a la 44a edició i serà, com sempre, una festa adreçada sobretot al públic familiar, amb la disbauxa i la gresca com a elements centrals. La cercavila, organitzada per l’Ajuntament de Manresa i Imagina’t, s’iniciarà a els 11.15 h a la Plana de l’Om. El recorregut serà sense carrosses, excepte la del Rei i de la Reina. La rua acabarà a la plaça Font de les Oques, on es recuperarà l’espectacle final. Serà aproximadament a partir de les 12.30 h, amb “Que Peti la Plaça!” de la companyia lleidatana Xip Xap. 

Carnaval de Sallent

Poca cosa n'ha transcendit fins ara. Al web oficial indica que se celebrarà del 24 de febrer al 2 de març. El programa s'ha de donar a conèixer properament.

Carnaval d'Avinyó

Els organitzadors es troben en una situació similar als del carnaval de Sallent. No se n'han establert dates ni programa.

Berga ja pensa en fer una gran rua de carnestoltes

La festa de la disbauxa tornarà a omplir els carrers de Berga de disfresses, carrosses, música i festa. Després de l'edició confinada de l'any passat, la capital berguedana recuperarà una rua de Carnaval que serà pràcticament calcada a la del 2020, l'última activitat multitudinària que es va poder celebrar abans de la irrupció de la covid-19. Aquesta edició del Carnaval se celebrarà entre el 24 de febrer al 2 de març.

Igualada es disfressarà el 26 de febrer

Igualada tornarà a tenir rua de Carnaval per tal de recuperar l’essència de la festa, però amb les mesures necessàries per a fer-la segura, com la mascareta i la distància interpersonal fonamentalment. El dissabte 26 de febrer, a 2/4 de 7 de la tarda, començarà la desfilada. Les comparses sortiran de la plaça de la Masuca i, després del recorregut, entraran a la plaça de Cal Font, on es dissoldrà la rua, sense lectura de pregó ni acte de lliurament de premis.

El recorregut serà l’habitual: carrer de Joaquima Vedruna, carrer de la Soledat, carrer de Sant Jordi, rambla del General Vives, rambla de Sant Isidre, rambla Nova i carrer de Santa Caterina i plaça de Cal font, on acabarà la rua, sense presentacions ni lectura de pregó ni lliurament de premis per evitar aglomeracions. El termini d’inscripcions de les comparses és del 7 al 18 de febrer, i s’ha de fer per correu electrònic a festes@aj-igualada.net

Activitats per a tots els públics al carnaval de Cardona

El Carnaval de Cardona, que organitza Cardona Jove, la Comissió de Carnaval i l’Ajuntament de Cardona, torna aquest any a la vila amb una proposta cultural i festiva variada per a tots els públics. Se celebrarà entre el 19 i el 27 de febrer.

Carnaval de Súria: rua, animació infantil, sopar i ball

Súria tornarà a celebrar el Carnestoltes al carrer el proper dissabte 26 de febrer, després del parèntesi de l’any passat a causa de la pandèmia. El programa d’activitats inclourà la tradicional rua, animació infantil, sopar i ball. Per participar en aquesta nova edició de la festa caldrà inscriure prèviament la carrossa fins al dimarts 8 de febrer. La rua farà el recorregut habitual pels carrers del centre urbà de la vila, amb sortida des del barri de Sant Jaume. En funció de la situació sanitària del moment, l’objectiu és reprendre la celebració del Carnestoltes en el seu format tradicional i la màxima animació possible.

El programa previst del Carnestoltes d’enguany és el següent: 16.30 h. Rua amb batucada; en acabar la rua i animació infantil, amb repartiment de coca i xocolata; després, Sopar de Carnestoltes i sorteig al Pavelló Municipal d’Esports Josep Fàbrega i Tort. Final de festa i ball amb DJ al mateix lloc.

El Carnaval de Castellbell es trasllada a l'agost

L’Ajuntament de Castellbell i el Vilar ha decidit ajornar fins a l’estiu la celebració de Carnestoltes. La tradicional rua, que s’havia de celebrar el primer cap de setmana de març, es traslladarà al mes d’agost i s’afegirà als actes de la Festa Major d’Estiu. 

Calaf proposa una festa de temàtica 'guiri'

Calaf recupera la celebració del Carnaval amb la majoria dels actes que es feien en prepandèmia. Com es habitual arribar una setmana després del dijous gras. El divendres 4 de març hi haurà una festa de disfresses de temàtica guiri i el torneig de duro, i dissabte, la rua de botigues, el Concurs de Carrosses i Comparses, el pregó de les Reines Pellofes, el correbars i el ball de disfresses amb els grups La Social Disfunktion, Sybarites i Dj. Sendo.

Gironella celebrarà el carnaval és tardà del Berguedà

Gironella es prepara per viure el Carnestoltes més tardà de la comarca, que se celebrarà del 4 al 6 de març. Enguany es recupera la rua del dissabte a la tarda amb el concurs de comparses, i es manté el concurs de barris.