Plataforma per la Llengua demana al govern espanyol el memoràndum del català que presentarà al Consell de la UE

L'entitat celebra la carta del ministre Albares però demana prudència “per les incògnites que resten obertes”

Votació del ple del Parlament Europeu d'Estrasburg

Votació del ple del Parlament Europeu d'Estrasburg / Unió Europea

ACN

Plataforma per la Llengua demana al govern espanyol que faci públic el memoràndum que presentarà al Consell de la UE per fer oficial el català. L’entitat defensa que la carta del ministre José Manuel Albares és una bona notícia, però matisa que “és només el primer pas d'un recorregut que encara presenta incògnites”. Una d’elles és poder confirmar que l’estat espanyol sol·licitarà la incorporació del català “al llistat de llengües de l’article 1 del Reglaments, que és el que estableix quines són llengües oficials i de treball de la UE, i no cap altra cosa”.

L'entitat avisa que el 2004, quan el govern de Zapatero va sol·licitar un estatus pel català "a mig camí entre l'oficialitat i el no reconeixement", ho va fer intentant regular aquesta condició a través del mateix reglament, i sosté que cal evitar "temptacions semblants".

També adverteix dels possibles esculls del camí de l'oficialitat, com és l'acceptació per part de la resta d'estats de la UE, i en fa responsable al govern espanyol. "Els estats s'intercanvien cartes contínuament en funció de llurs interessos, i correspon al govern espanyol negociar hàbilment tal com faria si fos el castellà el que en depengués".