27 d'octubre

Puigdemont, sis anys després de la DUI: «No hi renunciem ni hi renunciarem»

En plenes negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, l'expresident considera que tot allò que es pacti no ha de desconstruir el que es va començar el 2017

L'ANC també reivindica la declaració unilateral: "Només cal aplicar-la i fer-la efectiva"

Carles Puigdemont durant una compareixença

Carles Puigdemont durant una compareixença / ARXIU/PABLO GARRIGOS/EFE

Redacció

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha reivindicat la declaració unilateral d’independència (DUI) el dia que es compleixen sis anys de la seva proclamació fallida al Parlament. «L’hem reivindicat, l’hem traduït a 25 llengües i la mantenim viva per quan l’independentisme en el seu conjunt sàpiga reunir-se en una única estratègia, superant temptacions partidistes», ha afirmat en un apunt a X (abans Twitter).

En plenes negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, ha afegit que tot allò que es pacti no han de suposar «renúncies» per a l’independentisme ni desconstruir el que es va començar el 2017 «malgrat que a alguns els sembli poc i a d’altres els sembli massa». «No hi hem renunciat ni hi renunciarem, per més dificultats que hi hagi i per més esforços que alguns facin per desdir-se d’allò», ha dit.

Una «pulsió amnèsica»

Segons Puigdemont, durant aquests sis anys s’ha preservat la DUI de la «pulsió amnèsica o devaluadora d’alguns», mentre ha defensat que el Parlament és el «representant legítim» del poble de Catalunya i que «tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació».

En la mateixa línia i també a través de la xarxa social X, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat que no renuncia al «valor polític» de la DUI ni a la «legitimitat per fer-la efectiva». Així mateix, ha recordat que el Parlament no l’ha revocat.

La que va ser presidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell, ha defensat a la SER que «tant de bo» hi hagi investidura de Sánchez perquè això voldria dir que «s’ha avançat molt nacionalment i socialment com a país» i en les demandes independentistes a l’Estat, sostenint que si Junts i ERC donen el seu sí al candidat socialista, això implica que el PSOE ha cedit a les seves pretensions.

L'ANC reivindica que la DUI continua vigent: "Només cal aplicar-la i fer-la efectiva"

També aprofitant l'efemèride, l'ANC ha reivindicat que la declaració unilateral d'independència continua "vigent" sis anys després de la seva proclamació. "Només cal aplicar-la i fer-la efectiva", ha afegit en un missatge a través de la xarxa X. L'entitat recorda que els alcaldes de centenars de municipis van mostrar suport al Parlament i que va ser "essencial" el suport de la societat civil. "Gràcies a la determinació del poble i la mobilització popular, es va celebrar el referèndum de l'1 d'octubre amb prop de 3 milions de vots", han destacat. Així mateix, en el context de les negociacions per a la investidura, l'Assemblea defensa que no es poden fer "concessions" a aquells que van "suprimir" la sobirania del Parlament amb l'article 155.

"Només la Declaració Unilateral d'Independència i la seva implementació ens faran plenament lliures. Si ells no ho fan, ho farem nosaltres", conclou l'entitat presidida per Dolors Feliu.