El TSJC envia Lluís Puig i Santi Vila a judici pel trasllat de les obres de Sixena

L’alt tribunal jutjarà l’ara diputat al Parlament i un jutjat de Barcelona farà el judici contra Vila

Fotografia facilitada pel Govern d'Aragó de l'arribada dels béns del patrimoni històric artístic del Monestir de Sixena

Fotografia facilitada pel Govern d'Aragó de l'arribada dels béns del patrimoni històric artístic del Monestir de Sixena / LUIS CORREAS

ACN

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) jutjarà finalment l’exconseller de Cultura i diputat de JxCat al Parlament Lluís Puig pel trasllat de les obres del Museu de Lleida al monestir de Vilanova de Sixena, a Osca. També envia a judici a l’exconseller Santi Vila, però aquest es farà en un jutjat penal de Barcelona. La fiscalia demana una multa de 6.000 euros per als exconsellers per desobediència en no lliurar les 44 peces del monestir que hi havia al museu lleidatà i que finalment es va endur la Guàrdia Civil el desembre de 2017 en ple 155. Igualment l'Ajuntament de Vilanova de Sixena demana 11 mesos de presó per a Vila i multa de 162.000 euros. A Puig li demana una multa de 99.000 euros i inhabilitació durant dos anys.

El TSJC decreta l’obertura de judici oral contra Puig per desobediència a resolucions judicials i a Vila per desobediència a resolucions judicials i usurpació d’atribucions judicials. La sala civil i penal del TSJC es farà càrrec del judici a Puig perquè és aforat, mentre que el judici a Vila es farà en un jutjat penal de Barcelona. A cadascun, a més, se’ls imposa una fiança de responsabilitat civil de 17.250 euros, que és el que el govern aragonès diu que va costar traslladar les 44 peces del museu lleidatà a Sixena. Ara les defenses tenen deu dies per presentar els seus escrits de defensa.

Inicialment el jutjat instructor d’Osca havia imposat una fiança de 216.000 euros a Vila i de 88.000 euros a Puig, i tant acusacions com defenses van presentar els seus escrits per al judici. No obstant, quan Puig va esdevenir diputat al Parlament el febrer del 2021, la causa va passar al TSJC, que, a més, va anul·lar totes les diligències judicials practicades contra ell des del desembre del 2019 i ara ha rebaixat les fiances.