Batet diu des de Cardona que el diàleg serà la «via de treball» si Sánchez torna a governar

La candidata del PSC per Barcelona considera «imprescindible» mantenir un govern «progressista i amb sensibilitats» de cara al 23-J

Meritxell Batet, segona per la dreta, avui a Cardona, amb altres membres del PSC a la comnarca

Meritxell Batet, segona per la dreta, avui a Cardona, amb altres membres del PSC a la comnarca / JORDI ESCUDÉ

Jordi Escudé

Jordi Escudé

Les relacions del govern espanyol amb Catalunya es basaran en «una aposta claríssima pel diàleg i la millora de la convivència» en cas que el PSOE de Pedro Sánchez pugui revalidar el seu lideratge al capdavant de l’executiu espanyol després del 23-J. Així ho ha assegurat aquest dilluns la candidata del partit per Barcelona, Meritxell Batet, en el transcurs d’una visita que ha fet a les instal·lacions de l’antiga sala del Pou del Parc Cultural de la Muntanya de Sal, a Cardona, acompanyada del regidor i també candidat als comicis (com a número 10), el cardoní Ferran Verdejo, i altres membres del partit a la comarca.

Batet ha recordat que el diàleg ja ha estat present com «una aposta inqüestionable i indiscutible» durant els cinc anys de presidència de Sánchez, i «continuarà sent la nostra via de treball». Ho deia convençuda pels resultats obtinguts perquè «avui Catalunya està molt millor que el 2017, i quan una política funciona, hem de seguir consolidant-la». La candidata ha defensat la necessitat que a l'estat espanyol «hi continuï havent un govern progressista» i que tingui «sensibilitat amb el món rural i amb la vertebració de tot el territori, donant oportunitats a tothom allà on visqui». En aquest sentit, i a nivell local, Batet ha recordat que els pressupostos estatals per a aquest any recullen una partida de 500.000 euros per a la conversió industrial de Cardona i per a la seva reactivació econòmica i social, «cabdal tant per Cardona com per a tota la comarca». També s’ha referit als «més de 600.000 euros que s’han rebut dels fons europeus Next Generation com a inversió del parador nacional del castell, i ha recordat com els ERTO, que va posar en marxa el govern espanyol, «han ajudat a superar la crisi de la pandèmia» en referència, per exemple, a la seva contribució en el manteniment de la Fundació Cardona-Històrica.

Batet també ha defensat l’aposta socialista per a un govern «sensible amb la gent jove», en referència a l’aprovació de lleis com la de la Formació Professional, la de l’habitatge, o encaminades a facilitar l’accés a la cultura. Igualment, ha lloat les polítiques en la lluita contra el canvi climàtic fetes des de la vicepresidència «que és un referent a nivell internacional», per exemple en l’aprovació d’una llei de canvi climàtic «de les més avançades d’Europa». Defensa «l’equilibri» entre la preservació del medi i del patrimoni natural i el creixement econòmic. Un equilibri que el govern espanyol «ha mantingut molt bé» a diferència de la Generalitat, ha dit, en el sentit que «Catalunya continua a la cua en energies renovables».

Contra «l’Espanya del retrocés»

Batet no ha estalviat crítiques cap al PP, i especialment cap al seu líder, Alberto Núñez Feijóo, de qui ha lamentat «que no vulgui donar la cara i debatre més», a banda del cara a cara previst per aquest dilluns al vespre. Considera que tot plegat respon al fet que «no té un projecte de país, o que el que té no el vol explicar, o que té por de la seva poca solvència per presentar-se a debats». Batet entén que «una persona que opta a la presidència del govern d’Espanya ha d’oferir seguretat i valentia, i sobretot ha de tenir un projecte de país». 

La candidata socialista ha contraposat "l'Espanya que avança i vol continuar creixent i generant justícia social i convivència", enfront "l'Espanya del retrocés i que mira al passat amb pèrdua de drets i enriquiment d'uns pocs, i que genera divisió territorial", en referència al PP i VOX.