Dos jutges del Constitucional aprofiten la majoria conservadora durant les vacances i rebutgen el recurs de Puigdemont

La Secció de Vacances de l'òrgan ha emès dos vots a favor i un en contra

El 'expresident' de la Generalitat, Carles Puigdemont.

El 'expresident' de la Generalitat, Carles Puigdemont. / JULIEN WARNAND

ACN

La Secció de Vacances del Tribunal Constitucional ha acordat rebutjar el recurs d'empara de l'expresident i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont i del també eurodiputat Toni Comín contra l'ordre de detenció del Tribunal Suprem. Segons fonts del TC, la decisió s'ha pres per la "manifesta inexistència de violació del dret fonamental tutelable". La resolució de la sala formada per tres jutges s'ha aprovat amb el vot contrari de la magistrada Laura Diez Bueso en considerar que no era una decisió "urgent" i que, de fet, el recurs d'empara s'havia d'haver admès. Així, els vots favorables dels jutges Concepció Espejel i César Tolosa Tribiño han estat suficients per rebutjar el recurs de Puigdemont i Comín.

Espejel i Tolosa són considerats jutges conservadors. La primera perquè va ser proposada pel PP per al TC i el segon perquè el va postular l'ala conservadora del Poder General del Poder Judicial. En canvi, la progressista Bueso va ser proposada pel govern de Pedro Sánchez per formar part del Constitucional.

Els dos magistrats justifiquen la seva competència per decidir sobre el recurs perquè aquest anava acompanyat d'una petició de mesures cautelaríssimes respecte a l'ordre de detenció. En el seu vot particular, Bueso discrepa que la sol·licitud de cautelars "per si mateixa justifiqui la necessitat de decidir sobre l'admissió de l'afer per part de la Secció de Vacances" i que cal una "urgència" que motivi aquesta decisió.

La jutgessa progressista nega que el recurs d'empara fos urgent perquè Puigdemont i Comín "no es troben en territori espanyol" i "no es pot arribar a produir una vulneració efectiva dels drets que s'han de protegir", ja que "desenvolupament les seves funcions representatives fora del territori nacional". "Cap dels dos es troba actualment privat de llibertat", afegeix.

La situació de Puigdemont i Comín

El Tribunal Suprem té un cas obert contra Puigdemont i Comín pel referèndum de l'1 d'octubre del 2017. Amb la reformulació de la causa del 'procés' al Suprem a principis d'aquest any per la derogació de la sedició, als dos eurodiputats de Junts ara ja només se'ls hi atribueix un delicte de malversació i un de desobediència. Tots dos van perdre la immunitat europarlamentària cautelar al juliol després que Tribunal General de la Unió Europea desestimés una demanda seva contra el Parlament Europeu per l'aixecament d'aquesta protecció.

El jutge instructor del Suprem Pablo Llarena esperarà que Puigdemont i Comín apel·lin en última instància al Tribunal de Justícia de la UE en les pròximes setmanes per decidir com reactiva les ordres de detenció europees contra ells, ja que el TJUE els hi podria tornar a concedir immunitat cautelar. Ara bé, Llarena manté l'ordre de detenció nacional contra Puigdemont i Comín que, de fet, no s'ha aixecat mai des de finals del 2017. La defensa dels eurodiputats de Junts ha protestat diverses vegades per aquesta situació.

El rebuig del TC

El TC ha rebutjat aquest dimecres el recurs d'empara de Puigdemont i Comín per l'auto del Suprem del 13 de juny que desestima el recurs d'apel·lació contra el recurs de reforma contra l'auto del 12 de gener pel qual es va acordar mantenir l'ordre nacional de detenció contra ells, un cop reformulats els delictes.

En el seu recurs, Puigdemont i Comín al·leguen que la negativa del Suprem a aixecar les ordres de detenció nacionals mentre tenien immunitat europarlamentària vulnera el seu dret a la tutela judicial efectiva. També denuncien que se'ls ha vulnerat el dret a un jutge ordinari predeterminat per la llei, del dret a un jutge independent i imparcial, i a un procés amb totes les garanties.

Els dos jutges conservadors del TC afirmen que les vulneracions denunciades "manquen de suport constitucional" i defensen que "no era necessari demanar la suspensió de la immunitat" per a les ordres nacionals de detenció assegurant que la doctrina del tribunal estableix que no cal una autorització de cambra per "a la fase posterior a les fases d'instrucció o (fase) intermèdia del procés penal".

Aquests magistrats del TC també descarten la resta de vulneracions perquè, diuen, són "una reiteració d'altres invocades en anteriors recursos d'empara" interposats per Puigdemont i Comín i que ja es van desestimar.

Vot particular en contra

A part de criticar que la Secció de Vacances del TC s'hagi declarat competent per decidir sobre el cas, la magistrada Laura Diez Bueso també dissenteix dels motius de fons dels altres dos jutges per desestimar el recurs de Puigdemont i Comín.

"Aquesta decisió que descarta de ple la immunitat no és la pròpia d'un tràmit d'admissió perquè, donada la falta de fermesa de la resolució del Tribunal General (de la UE), en aquest tràmit s'hauria de reconèixer l'existència d'una possibilitat de vulneració del dret que justifica l'admissió del recurs", critica Bueso, afegint: "Encara més quan es tracta d'una qüestió jurídica encara oberta a nivell europeu sobre la qual el Tribunal Constitucional no ha dictaminat encara".

Així, Bueso recalca que el TC no ha marcat doctrina sobre "quin és l'abast de la immunitat europarlamentària de les mesures cautelars privatives de llibertat" sobre un "investigat o processat abans de ser proclamat diputat". És una "qüestió de repercussió rellevant i general", avisa.

A més, la magistrada recorda que fins ara "la pràctica constant" amb els afers vinculats a la causa del procés "sempre ha estat l'admissió" i trasllat al ple del TC per a la seva resolució.

Boye critica la rapidesa del TC

"Vam presentar el recurs el 31 de juliol i ja està resolt... ni un "judici ràpid" és tan ràpid", s'ha queixat Gonzalo Boye, l'advocat de Puigdemont i Comín aquest dimecres 9 d'agost en un missatge a les xarxes socials.

La Fiscalia recorrerà la decisió del Constitucional

El Ministeri Fiscal considera que no es dona la "urgència" necessària perquè la sala de vacances es pronunciïLa Fiscalia recorrerà la decisió de la sala de vacances del Tribunal Constitucional de tombar, en ple agost, els recursos d'empara que van presentar l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, segons han confirmat fonts del Ministeri Fiscal. L'organisme considera que no es dona la "urgència" necessària perquè sigui la sala de vacances qui es pronunciï sobre la mesura cautelar i recorda que aquesta és una matèria que ha de tractar el tribunal de forma ordinària, ja que el mes d'agost és "inhàbil". D'aquesta manera, creu que ha de ser el Ple del tribunal qui abordi aquesta qüestió a partir del mes de setembre.