El Congrés obre amb majoria absoluta l'era del plurilingüisme

El PP ha intentat entorpir la sessió només començar i Vox ha abandonat l'Hemicicle

La cambra baixa ha habilitat un sistema temporal fins a final d'any i preveu fer concursos en el futur

El PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG han sumat 176 vots per aprovar la presa en consideració de la reforma del nou Reglament per les llengües

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, pronuncia les primeres paraules en català a l'hemicicle: "Parlaré en català perquè puc, gràcies a l'escola catalana"

ACN

Redacció / Agències

"Parlaré en català perquè puc, gràcies a l'escola catalana, i perquè és la llengua del meu país". Aquestes han estat les primeres paraules en català permeses al Congrés i pronunciades pel portaveu d'ERC a la cambra baixa, Gabriel Rufián, en el ple d'aquest dimarts. Un ple històric pel fet de ser el primer en el qual els diputats han pogut intervenir des de la tribuna en les llengües cooficials amb un sistema de traducció simultània. Rufián ha estat el tercer a intervenir amb un discurs íntegrament en català en el debat de la presa en consideració de la reforma del reglament de la cambra baixa, que té justament com a objectiu regular l'ús del català, el basc i el gallec. El PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG han sumat 176 vots (just la majoria absoluta) per aprovar la presa en consideració de la reforma del nou Reglament i la seva tramitació per la via d'urgència i en lectura única.

Tanmateix, la primera llengua cooficial a sentir-se a l'hemicicle no ha estat el català sinó el gallec. El diputat del PSOE José Ramón Besteiro ha estrenat el sistema de traducció simultània amb una intervenció que ha combinat el gallec amb el castellà. Entre Besteiro i Rufián ha intervingut la portaveu de Sumar, Marta Lois, també en un discurs en què ha combinat el gallec i el castellà.

Aquestes llengües es poden sentir abans de l'aprovació de la reforma perquè la Mesa del Congrés, a proposta de la seva presidenta, Francina Armengol, va aprovar la setmana passada un acord perquè es poguessin utilitzar en aquest ple. En el ple d'investidura del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, de la setmana vinent també es podran fer servir amb la reforma ja en vigor.

PP i Vox, en contra

Per la seva banda, el PP i Vox han escenificat aquest dimarts la seva oposició al dret a utilitzar el català, el basc i el gallec. Tan bon punt ha començat la sessió, la portaveu dels populars, Cuca Gamarra, ha demanat la paraula per denunciar un incompliment del reglament del Congrés i per advertir que la cambra baixa i els seus diputats "estan subjectes a la Constitució i a la legislació". Poc després, quan ha començat la primera intervenció en una llengua diferent del castellà, la del diputat gallec del PSOE José Ramon Besteiro, Vox ha abandonat l'hemicicle.

Vox abandona el Congrés en protesta per l'ús del català, el basc i el gallec

ACN

Les dues formacions han intentat entorpir l'aplicació de l'acord de la Mesa que va establir que ja es podien utilitzar les llengües cooficials en aquesta primera sessió en què els diputats debaten la reforma del Reglament per, precisament, habilitar la possibilitat que els diputats utilitzin el català, el basc i el gallec en totes l'activitat parlamentària.

El PP ja havia avançat que utilitzaria tots els recursos de què disposa, també els jurídics, per impedir el que considera una vulneració dels drets dels diputats. Amb aquest argument, tan bon punt Armengol ha obert la sessió, Gamarra ha demanat la paraula per reclamar que "s'apliqui el reglament" i reiterar que les llengües cooficials no es poden utilitzar mentre no s'hagi aprovat la reforma.

"Els poders públics estem sotmesos a la Constitució i la legislació i demano que el desenvolupament del ple es faci d'acord amb el reglament, perquè l'acord de Mesa s'aparta de la legislació vigent, perquè d'una altra manera no estaríem aquí modificant el reglament".

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha respost destacant que hi ha un acord de la Mesa que permet l'ús de les llengües i ha recordat que una reconsideració no atura el tràmit parlamentari.

Posteriorment, s'ha produït la primera intervenció en una llengua diferent del castellà. Ha estat la del diputat del PSOE José Ramon Besteiro, en gallec. La diputada de Vox Pepa Millán ha demanat la paraula, i quan Armengol li ha negat els 33 diputats de Vox han abandonat l'Hemicicle.

En declaracions al passadís, la diputada de Vox ha afirmat que "estem assistint a una exaltació de la divisió", i Vox "no serà còmplice de la ruptura de la convivència passant-se el reglament pel forro".

El diputat del PP Borja Sémper ha utilitzat el basc en el debat d'aquest dimarts al Congrés, el primer en què els parlamentaris han pogut fer servir les llengües cooficials en les intervencions des del faristol. Sémper ho ha fet tot i criticar la reforma que ho permet i després que la secretària general del partit, Cuca Gamarra, hagi intentat denunciar un incompliment del reglament a l'inici del ple. El diputat popular ha defensat que el PP no té cap problema amb la diversitat lingüística, però ha afirmat que la reforma està "fora del sentit comú polític". "No acceptarem lliçons de ningú", ha dit.

La Moncloa fa bandera de la reforma pel català

Coincidint amb el primer ple en què els diputats han pogut utilitzar les llengües cooficials a la cambra baixa, la portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Rodríguez, ha fet bandera aquest dimarts de la reforma del Reglament del Congrés per a l'ús del català, l'aranès, el basc i el gallec.

Rodríguez ha recordat que la Constitució reclama la protecció de les llengües i "aquest és un govern que sempre ha defensat l'ús de les llengües oficials a Espanya, perquè així ho diu la Constitució". Preguntada per l'escolarització en castellà a Catalunya, s'ha limitat a recordar que la qüestió està en mans del Tribunal Constitucional.