El Congrés ha aprovat aquest dijous la reforma del reglament de la cambra perquè el català, l'aranès, el basc el gallec puguin ser utilitzats a tota l'activitat parlamentària. La reforma ha obtingut 180 vots a favor (PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, Bildu, BNG i CC) i 170 en contra (PP, Vox i UPN). Prèviament, la cambra ha rebutjat l'esmena a la totalitat que havia registrat Vox i també les tres esmenes parcials que havia presentat el PP. Durant el debat PP i Vox han criticat el que consideren un "espectacle il·legal" i una "cessió a l'independentisme", mentre que la resta de formacions han defensat el que consideren un pas històric per normalitzar la realitat d'un estat "plural i plurilingüe", en paraules del diputat del PSC Marc Lamuà.

Les votacions d'aquest dijous han evidenciat un cop més la situació de minoria parlamentària de PP i Vox. L'esmena a la totalitat del partit de Santiago Abascal, que pretenia que els diputats "estiguin obligats a utilitzar l'espanyol en l'exercici de la seva activitat parlamentària", ha obtingut només 33 vots a favor (Vox) i ha estat rebutjada amb 179 vots en contra (PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, Bildu, BNG i CC) i 138 abstencions (PP).

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, pronuncia les primeres paraules en català a l'hemicicle: "Parlaré en català perquè puc, gràcies a l'escola catalana"

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, pronuncia les primeres paraules en català a l'hemicicle, dimarts: "Parlaré en català perquè puc, gràcies a l'escola catalana"

Un resultat semblant al que han obtingut les esmenes parcials del PP, que a la pràctica suposaven el retorn al reglament que ha estat en vigor fins ara. Els populars plantejaven que la reforma contravé la Constitució perquè, al seu entendre, les llengües cooficials només poden ser d'ús als seus territoris. Només han obtingut el suport de 170 diputats, PP i Vox, i han estat rebutjades, una a una, amb 179 vots en contra.

En canvi, el Congrés sí que ha acceptat amb els vots de PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, Bildu, BNG i CC una esmena del PNB que introduïa una petita modificació al text perquè les lleis que s'aprovin a la cambra baixa siguin publicades pel Congrés "amb caràcter de versió autèntica en totes les llengües de l'Estat", de manera que totes les versions d'una llei en les diferents llengües cooficials tinguin la mateixa validesa jurídica.

Vox denuncia "cessions al separatisme"

Durant el debat d'aquest dijous la diputada de Vox María José Rodríguez de Millán ha acusat el PSOE de fer "cessions al separatisme" i ha afirmat que la continuació serà "la concessió de l'amnistia als que han donat un cop d'estat". "Delinquir ja no només és gratuït, sinó que és rendible si el PSOE necessita els teus vots per governar", ha denunciat. Abans de la seva intervenció, Vox ha volgut fer visible de nou la seva oposició no assistint a la intervenció del diputat del PNB Joseba Eguirretxea.

Sémper critica ara "l'espectacle il·legal" del Congrés

El portaveu adjunt del PP, Borja Sémper, ha evitat en aquesta ocasió utilitzar el basc en la seva intervenció. Ha acusat el PSOE de pretendre convertir en Congrés en ostatge "d'una escenificació" per aconseguir el suport dels grups independentistes a la investidura. Segons Sémper, la reforma "atempta contra la lògica parlamentària i l'elemental" perquè "si tenim una llengua comuna l'hem d'utilitzar per entendre'ns". Segons Sémper, l'ús de les llengües cooficials al Congrés és un "espectacle il·legal" que el PP combatrà també en el futur.

Lamuà diu que el Congrés avui "s'assembla més a Espanya"

El diputat del PSC Marc Lamuà ha defensat la reforma en una intervenció parcialment en català. "L'ús d'una llengua mai és en contra d'una altra", ha afirmat, i el grup socialista assumeix la "responsabilitat" d'evitar que la pluralitat lingüística es converteixi en un element d'enfrontament. Aquest acord, segons Lamuà, fa que la cambra "s'assembli més a Espanya, que és plural i plurilingüe".

Junts recorda que el PSOE actua "per necessitat"

La diputada de Junts Pilar Calvo ha reivindicat el paper de la seva formació a la negociació d'aquesta "fita històrica", i ha recordat que els socialistes espanyols no actuen "per convicció, sinó per necessitat". Calvo ha recordat que l'última vegada que va parlar en català, la passada legislatura, l'expresidenta del Congrés Meritxell Batet la va expulsar de la tribuna, de manera que el canvi de criteri dels socialistes fa "evident" que "faltava Junts a l'equació".

20

En fotos: El català, el basc i el gallec ja es parlen al Congrés

ERC diu que és "una victòria democràtica"

La diputada d'ERC Montse Bassa, ha recordat que "la fita històrica" que s'assoleix aquest dijous al Congrés és "una victòria democràtica de milers i milers de persones al llarg de la nostra història", però ha recordat que encara no es pot viure plenament en català a Catalunya. "El català només avança quan les lleis depenen dels partits catalans", ha dit abans de recordar que ERC porta dècades impulsant iniciatives com la llei audiovisual. Segons Bassa, mentre no arribi la independència ERC "continuarà lluitant pel reconeixement dels nostres drets".

Sumar: "El que és normal al carrer ho ha de ser a les institucions"

La diputada de Sumar Àgueda Micó, ha intervingut també en valencià al Congrés, i ha afirmat que "la pluralitat no espanta" ningú. "Espanya ja no és la idea d'una gran i lliure, sinó diversa i plural". "El que és normal al carrer ha de ser normal a les institucions", ha dit.

Primera intervenció en aranès

La diputada d'ERC Montse Bassa ha estat la primera que ha utilitzat la llengua aranesa al Congrés. Ho ha fet felicitant-se per la normalització de la llengua occitana, abans de recordar que es pot parlar amb normalitat al Parlament de Catalunya.

Primera intervenció en aragonès

A diferència de l'aranès, que és oficial a Catalunya, l'aragonès no té aquesta consideració. El diputat de Sumar Jorge Pueyo ha estat el primer que ha intervingut en aragonès a la cambra, malgrat que l'acord no regula l'ús de llengües que no tinguin oficialitat en un territori. Pueyo ha demanat la paraula després de ser interpel·lat per la diputada de Vox María José Rodríguez de Millán, i ha denunciat la "repressió" que hi ha hagut històricament contra l'ús de l'aragonès a l'Estat.

Vox demana al PP que respongui al Senat

Fruit de l'aprovació de la reforma del Reglament al Congrés, Vox ha reclamat al PP que explori la possibilitat de fer la rèplica al Senat utilitzant la seva majoria absoluta per modificar també el reglament de la cambra alta i impedir que s'hi puguin utilitzar les llengües cooficials.

Vox abandona el Congrés en protesta per l'ús del català, el basc i el gallec

Vox abandonan dimarts passat el Congrés en protesta per l'ús del català, el basc i el gallec

La reforma regula l'ús de les llengües a tota l'activitat

El Congrés aprova definitivament d'aquesta manera un ús reglamentat de les llengües i consolida el gir introduït al debat de la setmana passada, quan fruit d'un acord de la Mesa els diputats van poder parlar en català, basc i gallec sense por a ser advertits o expulsats de la tribuna per la presidència.

La reforma del Reglament fa extensiu aquest ús a tota l'activitat parlamentària, de manera que els grups "tenen dret a utilitzar en tots els àmbits de l'activitat parlamentària, incloses les intervencions orals i la presentació d'escrits, qualsevol de les llengües que tinguin caràcter d'oficial a alguna comunitat autònoma".

La presidència del Congrés ja va establir la setmana passada un sistema amb 6 traductors (seran 12 i s'aniran rotant) i 450 auriculars per als diputats, personal de la cambra i periodistes. Els diputats també poden veure subtítols a les dues pantalles gegants que ja estaven instal·lades a l'hemicicle.

El govern espanyol ho celebra

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha estat el primer a felicitar-se per l'aprovació de la reforma del Reglament. En un missatge a X ha afirmat que "reconèixer la diversitat ens enriquirà com a país i enforteix la nostra democràcia".