Hackers pro-russos ataquen les webs de la Moncloa i del tramvia i bus de Granada coincidint amb la cimera europea

Es tracta d'un atac de denegació de servei signat per NoName en resposta al subministrament d'armes a Ucraïna

El president espanyol, Pedro Sánchez, i el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, durant la trobada bilateral a Granada

El president espanyol, Pedro Sánchez, i el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, durant la trobada bilateral a Granada / ACN

ACN

Diverses webs oficials del govern espanyol i de la xarxa de l'Ajuntament de Granada han estat objecte d'un ciberatac coincidint amb la cimera informal del Consell Europeu que té lloc a aquesta ciutat, segons han confirmat a l'ACN fonts de ciberseguretat de l'executiu. Es tracta d'un atac DDos, de denegació de servei, que ha afectat el web oficial de l'Ajuntament de Granada, l'oficina de turisme, la xarxa de busos i tramvia, així com també La Moncloa, el Ministeri d'Economia i l'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe). Les mateixes fonts apunten que ha estat un atac de poca entitat, i no descarten que es repeteixi. Ha estat signat pel grup pro-rus NoName, que diu que és una resposta al subministrament de nou armament espanyol a Ucraïna.

Segons un comunicat penjat al grup de Telegram de NoName, l'atac és la reacció al compromís assumir en aquesta cimera pel president espanyol, Pedro Sánchez, davant el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, de subministrar nou armament a Ucraïna per a la seva defensa contra l'agressió russa.

Al seu comunicat, els hackers expliquen que "Zelenski va arribar a la ciutat espanyola de Granada per reunir-se amb el president espanyol" i "discutir el subministrament de sistemes antiaeris hawk a Ucraïna". "Els espanyols planegen subministrar sistemes de defensa aèria, artilleria i antidrons", continua, i "tenim pressa per atacar" la xarxa espanyola "amb míssils DDos de llarg abast".

Al mateix comunicat, els hackers celebren la caiguda dels "portals clau de la ciutat" de Granada, i també de recursos d'Internet "d'altres regions d'Espanya". Acompanyen la nota amb un llistat dels webs atacats.

Tot plegat després que aquest dijous Sánchez i Zelenski es van reunir a Granada en el marc de la cimera europea. El president espanyol va oferir a l'ucraïnès formació per als seus soldats i nous equipaments antimines.

Segons va comunicar la Moncloa, l'Estat enviarà a Ucraïna "sis llançadores hawk per plantar cara a possibles bombardeigs russos contra objectius civils i infraestructures crítiques, així com per a la defensa del nou corredor de gra".