Díaz defensa el perdó judicial als independentistes en el debat d'investidura: "Amb l'amnistia guanya la democràcia"

La ministra exigeix a Vox que "deixi de frivolitzar" amb cops d'estat i al PP que actuï com l'"amo de la Constitució"

Yolanda díaz, líder de Sumar, al faristol del Congrés durant la intervenció del seu grup al debat d'investidura de Pedro Sánchez

Yolanda díaz, líder de Sumar, al faristol del Congrés durant la intervenció del seu grup al debat d'investidura de Pedro Sánchez / Javier Barbancho

Aina Martí (ACN)

La líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha exigit a PP i Vox que deixin de donar lliçons de legalitat després d'un debat d'investidura marcat pels retrets pel perdó judicial als independentistes i ha defensat que "amb l'amnistia guanya la democràcia". "No són els amos de la Constitució", ha etzibat, ha dit la vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions, fent referència a les paraules del president popular, Alberto Núñez Feijóo. Als de Santiago Abascal, que han abandonat la cambra després de la intervenció del seu cap de files, la vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions ha exigit que "deixi de frivolitzar" amb els cops d'estat. "En una dictadura, els opositors no estan aquí, sinó asseguts a la presó", ha recordat.

A més, Díaz ha recordat "tot i l'absència" dels 33 diputats de Vox que volia respondre als "escarafalls, insults i soroll" de la intervenció d'Abascal, que ha acusat Sánchez de cometre un cop d'estat. "Els partits reben finançament públic, com Vox que ha rebut 10 milions d'euros. En una dictadura no passen aquestes coses", ha reiterat la líder de Sumar, que ha rebut una àmplia ovació de la cambra.

A Feijóo, la vicepresidenta segona ha retret que s'atreveixi "a patrimonialitzar la Constitució" quan la meitat del partit que va originar el PP, Aliança Popular, no va votar a favor de la norma. Alhora, ha recordat que quan el PP ocupava la Moncloa "van ser experts en violentar el mandat constitucional", com ara el dret a l'educació i sanitat pública. "No ens donaran lliçons de democràcia ni de constitucionalisme", ha afegit, abans de recordar que fa "1.800 dies que es neguen a renovar l'òrgan executiu dels jutges".

A ulls de la ministra de Treball, Feijóo ha demostrat que "només coneixen una forma de govern que és la corrupció" i ha recordat que la mala praxi del PP ha "costat a Espanya 60.000 milions d'euros". "Això sí que trenca Espanya".

Sí a l'amnistia

D'altra banda, ha defensat que en el si de Sumar no hi ha problemes de coherència a l'hora d'acceptar l'amnistia als independentistes perquè continuen "al mateix lloc de sempre" amb relació a Catalunya. "Vam dir que no a la DIU i no al 155 (...) Amb l'amnistia guanya la democràcia, amb l'acord guanyem la possibilitat que, com deia Xavier Domènech, Catalunya sigui també una solució pel conjunt d'Espanya", ha afirmat.

En àmbit econòmic, ha promès que continuaran apujant el salari mínim professional i que acabarà "amb l'anomalia de l'acomiadament" a l'Estat i la regulació dels lloguers de temporada, "el principal forat per on es cola l'especulació de la ciutat".

Diferències amb el PSOE

En el discurs, ha remarcat les diferències entre Sumar i els socialistes en àmbits com la fiscalitat, l'habitatge o els ajuts per les famílies amb fills a càrrec.

Una de les propostes de Sumar que "ha costat molt d'acceptar" per part dels socialistes és la reducció de la jornada laboral de 40 a 37,5 hores a la setmana mantenint el mateix salari, segons ha admès la mateixa Díaz.

La ministra de Treball en funcions ha justificat el plantejament, criticat per organitzacions empresarials, tot detallant que "a Espanya la productivitat s'ha incrementat entre 1995 i 2022 15 punts, i en aquest mateix període el salari real un 1,2%, és radicalment injust". "Aquesta és la legislatura de la vida", ha promès.

Xoc per la política internacional

Un dels capítols del discurs de Díaz que han xocat més amb els socialistes ha sigut el de política internacional, on ha defensat les sancions a Israel per la invasió de Gaza, la sobirania del Sàhara i ha deixat clar que no comparteixin les "devolucions en calent" de migrants que travessen les fronteres espanyoles, de la mateixa manera que els socialistes.

Pel que fa al conflicte entre Israel i Palestina, la vicepresidenta segona ha demanat "no dubtar" i ha assegurat que el govern estatal té la possibilitat de fer més: "de cridar a consultes a l'ambaixador israelià, de propiciar l'embargament de la venda d'armes a Israel o defensar les sancions a Israel".