Els nous ministres de Pedro Sánchez prenen possessió del càrrec davant Felip VI

Els 22 ministres del nou executiu han complert amb la tradició al palau de la Zarzuela de Madrid

Yolanda Díaz promet el càrrec davant de Felip VI, que mostra cara seriosa

Yolanda Díaz promet el càrrec davant de Felip VI, que mostra cara seriosa / REUTERS

ACN - Redacció

Els 22 nous ministres del nou govern de Pedro Sánchez han jurat aquest dimarts els seus càrrecs davant el rei Felip VI. Els membres de l'executiu ho han fet en un acte sobri celebrat al Palau de la Zarzuela de Madrid on hi han assistit les principals autoritats de l'Estat, encapçalades pels presidents del Congrés i el Senat, el CGPJ i el Tribunal Constitucional. La fórmula de promesa utilitzada pels representants del PSOE i Sumar ha sigut la mateixa, prometent el càrrec "per consciència i honor" i amb "lleialtat al rei". La cerimònia, que ha començat amb els juraments de les quatre vicepresidentes i ha continuat amb la resta de càrrecs, s'ha celebrat sense la presència de símbols religiosos.

Un cop ha acabat la cerimònia, els membres del nou executiu han saludat, un per un, al cap de l'Estat i han posat en una foto de família. Posteriorment, han mantingut una breu conversa amb el rei Felip VI. A continuació, està previst que els nous ministres es desplacin fins a les seus dels ministeris per fer el tradicional intercanvi de carteres amb els seus predecessors. El procés de formació del nou govern acabarà amb la celebració de la primera reunió del Consell de Ministres del nou executiu de Pedro Sánchez.

El nou govern de coalició està format per 22 ministeris, 12 d'ells ocupats per dones, amb Nadia Calviño, Yolanda Díaz, Teresa Ribera repetint com a vicepresidències d'Economia, Treball i Transició Ecològica, respectivament, i amb la incorporació de María Jesús Montero com a vicepresidenta quarta d'Hisenda. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, continua al càrrec i incorpora també Justícia.

L'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu és el nou ministre d'Indústria, i Sumar disposa de cinc carteres, amb el també català Ernest Urtasun a Cutura, Mónica Garcia a Sanitat, Sira Rego a Infància i Juventut i Ana Redondo a Igualtat. El PSOE recupera el ministeri d'Igualtat, que ocuparà Elma Saiz. La ministra d'Educació, Pilar Alegría, serà també portaveu del govern, un dels càrrecs amb més visibilitat, en ser l'encarregada d'explicar les decisions de l'executiu en la reunió setmanal del govern.