Pedro Sánchez ha decidit envoltar-se dels seus dirigents més fidels i de més pes polític per al difícil mandat que acaba d'estrenar. El president espanyol ha reforçat tres ministres que ja eren a l'anterior Govern. María Jesús Montero, vicesecretària general del PSOE, seguirà a Hisenda, però serà ascendida a una nova vicepresidència, la quarta. Les altres tres: Nadia Calviño com a vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Yolanda Díaz com a vicepresidenta segona i titular de Treball i Teresa Ribera com a vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, estan confirmades. El ministeri d'Igualtat passarà a les mans d'Ana Redondo, mà dreta de l'exalcalde de Valladolid, Óscar Puente, que també serà nomenat ministre, al capdavant de la cartera de Transport. Jordi Hereu, exalcalde de Barcelona, que encapçalarà el ministeri d'Indústria. I també entra al Govern espanyol, a través de Sumar, el català Ernest Urtasun, nou ministre de Cultura.

Fèlix Bolaños, el principal negociador socialista amb l'independentisme català, compatibilitzarà la cartera que tenia fins ara, Presidència, sobre la qual bascula tota la coordinació de l'Executiu, amb la de Justícia, un departament fonamental en aquesta legislatura, que estarà marcada per l'aplicació de la llei d'amnistia del 'procés', amb una part important de l'estament judicial en contra. L'altre puntal del Govern serà Pilar Alegría, que sumarà Esports a Educació i alhora exercirà de portaveu.

La intenció inicial de Sánchez de reduir el nombre de ministeris tampoc no ha cristal·litzat. Seran 22, els mateixos que a l'anterior legislatura, amb Sumar, el soci minoritari, que n'ostenta cinc. Al costat de Yolanda Díaz, hi haurà Mónica García a Sanitat, Ernest Urtasun a Cultura, Pablo Bustinduy a Drets Socials i Sira Rego a Joventut i Infància.

El PSC es queda amb un ministeri

Els socialistes catalans van aconseguir un resultat destacat el 23 de juliol passat, amb 19 escons i més vots que totes les formacions independentistes juntes. El partit que lidera Salvador Illa aspirava a mantenir els dos llocs que tenia fins ara, Miquel Iceta a Cultura i Raquel Sánchez a Transports. En principi, però, només tindrà un ministre: Jordi Hereu, exalcalde de Barcelona, a Indústria, una cartera que tradicionalment ha estat lligada al PSC.

Sánchez manté el seu nucli dur

El nucli dur del Govern espanyol es mantindrà, com els responsables de la majoria de ministeris considerats d'Estat, com és el cas d'Interior (Fernando Grande-Marlaska), Exteriors (José Manuel Albares) i Defensa (Margarita Robles). Al capdavant d'Agricultura seguirà Luis Planas, al d'Educació Pilar Alegría, que assumeix també les competències d'Esports, a més del portaveu. Diana Morant serà una altra de les ministres que continuarà al Consell de Ministres, afegint a Ciència les competències d'Universitats. José Luis Escrivá deixa Seguretat Social per dirigir la nova cartera de Transformació Digital, que s'esqueixa d'Economia. Escrivá es perfila com a substituït de Calviño si finalment és triada per presidir el BEI (Banc Europeu d'Inversions).

Aquests són tots els noms del nou Govern de Pedro Sánchez:

 1. Nadia Calviño (PSOE). Vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics.
 2. Yolanda Díaz (SUMAR). Vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social.
 3. Teresa Ribera (PSOE). Vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
 4. Maria Jesús Montero (PSOE). Vicepresidenta quarta i ministra d'Hisenda i Funció Pública
 5. Félix Bolaños (PSOE). Ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts.
 6. José Manuel Albares (PSOE). Ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació.
 7. Margarida Robles (PSOE). Ministra de Defensa.
 8. Fernando Gran-Marlaska (PSOE). Ministre de lInterior.
 9. Óscar Puente (PSOE). Ministre de Transports i Mobilitat Sostenible.
 10. Pilar Alegria (PSOE). Ministra dEducació i Esport i portaveu del Govern.
 11. Jordi Hereu (PSOE). Ministre d'Indústria, Comerç i Turisme.
 12. Luis Planas (PSOE). Ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
 13. Ángel Víctor Torres (PSOE). Ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica.
 14. Isabel Rodríguez (PSOE). Ministra d'Habitatge i Agenda Urbana.
 15. Ernest Urtasun (SUMAR). Ministre de Cultura.
 16. Mònica García (SUMAR). Ministra de Sanitat.
 17. Elma Saiz (PSOE). Ministra de Seguretat Social.
 18. Diana Morant (PSOE). Ministra de Ciència, Innovació i Universitats.
 19. José Luis Escrivá (PSOE). Ministre de Transformació Digital.
 20. Pau Bustinduy (SUMAR). Ministra de Drets Socials, Consum i Agenda 2030.
 21. Sira Rego (SUMAR). Ministra de Joventut i Infància.
 22. Ana Redondo (PSOE). Ministra d'Igualtat.