Sánchez rebutja el referèndum però mostra "voluntat total" per avançar en l'autogovern i el finançament

El president espanyol diu que després de l'amnistia caldrà "seguir treballant" en els acords amb l'independentisme

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, al Palau de la Generalitat en roda de premsa després d'haver-se reunit amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, al Palau de la Generalitat en roda de premsa després d'haver-se reunit amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. / ACN

ACN

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha expressat aquest dijous la seva "voluntat total" d'assolir acords per a l'impuls de l'autogovern i el finançament amb la Generalitat i les formacions independentistes en el nou marc de "retrobament" i "superació del conflicte" que defensa el seu executiu. Així ho ha apuntat en roda de premsa al Palau de la Generalitat després de reunir-se amb el president, Pere Aragonès, amb qui ha assolit cinc acords, entre els quals la reactivació de la taula de diàleg a l'inici del 2024. Sánchez ha tancat de nou la porta al referèndum, que ha dit que "no està contemplat" a la Constitució, però ha apuntat que després de la llei d'amnistia caldrà "seguir treballant" en els acords amb l'independentisme.

El president espanyol ha emmarcat la reunió amb Aragonès en la "normalitat i la cordialitat institucional" entre dos executius que –ha destacat- "comparteixen l'objectiu d'avançar en el diàleg, la normalització i l'acord".

Per aquest motiu ha recordat la seva aposta per la "cooperació i el diàleg" per "construir prosperitat compartida" i per "afrontar amb valentia i determinació el que ens separa en l'àmbit del conflicte a Catalunya".

La prioritat, ha dit, és "arribar a acords que per sobre de tot millorin la vida dels ciutadans". "Aquest és el gran objectiu: millorar la vida de la gent", ha dit, perquè "ens enfrontem a enormes desafiaments" com la sequera a Catalunya.

Per plantar cara a aquestes amenaces, segons Sánchez, el diàleg entre institucions és "imprescindible", i per tant "el camí a transitar és la cooperació", perquè "és l'únic que ofereix resultats".

Ha posat com a exemples els cinc acords assolits aquest dijous amb Aragonès. El traspàs de Rodalies, segons Sánchez, entra ara en una "fase de treball", i malgrat que és "complex" i requerirà "molta col·laboració i molta feina tècnica".

El traspàs "avançarà" amb una reunió tècnica a principis de 2024 per "iniciar formalment les converses". També ha destacat que el Consell de Ministres de dimecres que ve aprovarà la transferència de la gestió de l'Ingrés Mínim Vital a la Generalitat, i que impulsarà una llei orgànica de promoció del plurilingüisme al primer període de sessions del 2024.

Segons Sánchez, són acords que "milloren" la vida dels ciutadans de Catalunya i permeten "seguir avançant en el diàleg" per "garantir el progrés i la convivència". "Catalunya ha de recuperar el temps perdut", ha dit, i cal "abordar els desafiaments" des de la "convivència i el retrobament".

Aposta per "reforçar l'autogovern"

Sánchez ha afirmat que la via de l'entesa que defensa passa per un acord per "reforçar l'autogovern i el finançament" de Catalunya, però no ha concretat. "Dins de la Constitució podem parlar de moltes coses", ha dit, "i parlar de les coses que defineixen la societat catalana, per exemple en l'àmbit de la llengua".

En canvi, sí que ha rebutjat explícitament el referèndum, que "no està contemplat a la Constitució". "Hem d'estar més en la línia d'assolir acords transversals per a una societat plural com la catalana i oferir a la ciutadania un acord, i no una disputa", ha dit. Per tant, segons Sánchez, "treballarem per la convivència i per assolir un acord que representi la majoria de la societat catalana".

Avançar en el finançament

En el marc d'aquestes vies alternatives a les posicions de màxims, Sánchez ha recordat que l'Estatut recull l'Agència Tributària catalana, però tampoc ha concretat, perqiè "la qüestió és com es materialitza". "El que és rellevant és que si anem per aquesta senda podrem avançar", ha afirmat, perquè "si la negociació es queda en defensar o no un referèndum no haurem fet els deures".

Esmenes a la llei d'amnistia

Tal com ha avançat el PSOE, Sánchez espera que la llei d'amnistia superi la tramitació al Congrés sense modificacions sobre el text registrat, o en tot cas amb modificacions tècniques. "La voluntat del grup socialista és mantenir de manera compacta la llei d'amnistia, perquè crec que és constitucional, porta molta feina al darrere i representa totes les sensibilitats de més de 176 escons perquè sigui aprovada", ha dit.

Acusa Feijóo de no voler-se reunir a la Moncloa

Sánchez es reuneix aquest divendres amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, al Congrés dels Diputats, i no al Congrés. El president espanyol va oferir a Feijóo una reunió "on vulgui i quan vulgui", i el líder del PP li ha agafat la mà i ha preferit fer-la al Congrés en comptes de la Moncloa. Sánchez ha retret a Feijóo que busqui una "foto inèdita" forçant que la trobada tingui lloc fora de la Moncloa. "Es nega a anar al Palau", ha dit, i és una mostra del seu "problema seriós d'assumir els resultats electorals".