El Congrés aprova la reforma de l'article 49 de la Constitució per eliminar 'disminuït'

Vox és l'únic grup que no ha votat favorablement a la mesura i ha decidit abstindre's

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, durant la votació

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, durant la votació / ACN

EP

El Congrés ha aprovat avui dijous, en ple extraordinari, la proposició de reforma de l'article 49 de la Constitució per eliminar el terme 'disminuït' de la Carta Magna per 312 vots a favor i 32 en contra, dels diputats de Vox, que en la presa en consideració de la iniciativa dimarts passat tampoc no van donar suport a la iniciativa, però van decidir abstindre's.

Ara la cambra baixa remetrà el text al Senat, on previsiblement s'aprovarà de manera definitiva després de l'acord entre el PSOE i el PP de no acceptar esmenes d'altres grups parlamentaris. La sessió s'ha tornat a celebrar al Senat per les obres a la cambra baixa i la votació ha estat pública i per crida.

D'aquesta manera, com van acordar Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, la modificació s'ha dut a terme per la via exprés. La Mesa del Congrés va rebutjar dimecres admetre les esmenes presentades al text, entre elles les referides a la recuperació del Dret Civil Valencià.

La reforma constitucional va ser impulsada pel Comitè de Representants de Persones amb Discapacitat el 2018 i, juntament amb el suport de l'aleshores vicepresidenta del Govern central, la socialista Carmen Calvo, va arribar al Congrés amb un acord unànime per a substituir l'article per un text "més concorde als nous temps".