Tensió bèl·lica

Rússia va realitzar una prova de míssil fallida mentre Biden visitava Kíiv

Moscou va notificar a Washington la intenció de fer aquesta prova

El president de EEUU, Joe Biden, y el d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, durant la roda de premsa conjunta a Kíiv

El president de EEUU, Joe Biden, y el d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, durant la roda de premsa conjunta a Kíiv / DIMITAR DILKOFF / AFP

EFE

Rússia va realitzar un assaig d’un míssil balístic intercontinental, que pel que sembla va resultar fallit i es va produir moments abans o mentre el president dels EUA, Joe Biden, es trobava de visita a Kíiv, ha assegurat la CNN, que va citar com a font funcionaris nord-americans que no va identificar.

La cadena nord-americana ha informat inicialment que la prova es va desenvolupar mentre Biden ja era a Ucraïna, però un dels funcionaris consultats va rectificar i ha assenyalat posteriorment que el test va tenir lloc anteriorment a l’arribada del president a aquest país. Una altra font consultada per la cadena ha confirmat l’assaig, que va tenir lloc dilluns, tot i que no va concretar el moment del dia en què es va produir.

Rússia va notificar als Estats Units a través d’una trucada la seva intenció de realitzar aquesta prova que, segons fonts nord-americanes, no havia de representar cap risc per als Estats Units.

‘Satan II’

Pel que sembla es va tractar d’una prova amb un míssil intercontinental superpesant tipus SARMAT, anomenat ‘Satan II’ pels exèrcits occidentals, capaç de llançar múltiples ogives nuclears, tot i que l’assaig sembla que va fallar.

Aquest projectil s’ha provat amb èxit anteriorment i, si hagués sortit bé en aquest cas, els funcionaris nord-americans creuen que el president de Rússia, Vladímir Putin, hauria destacat l’èxit de la prova en el discurs sobre l’estat de la nació que va oferir aquest dimarts a Moscou.

Segons la CNN, el fet que Moscou avisés Washington de l’assaig i que també parlessin amb temps sobre la visita sorpresa de Biden a Kíiv demostraria que els dos països «es van estar comunicant a través de diferents canals a principis d’aquesta setmana amb l’objectiu d’evitar una escalada en el conflicte».