Carregador únic i bateries més duradores

S.M. Brussel·les

Des de l’adopció d’un carregador únic per a tots els dispositius mòbils fins a noves regles per fer que les bateries i piles que consumim siguin més sostenibles i duradores. Aquests són alguns exemples de les polítiques posades en marxa durant aquesta legislatura pel Parlament Europeu.

UN CARREGADOR ÚNIC

La primera vegada que el Parlament Europeu va exigir un carregador únic per a tots els mòbils comercialitzats a la UE va ser el 2014. Aquesta petició, cridada a posar fi a l’embolic de cables inútils que inunden calaixos i despatxos, es farà realitat d’aquí un any, a la tardor del 2024, després de l’aprovació de la normativa el 2022 per a benefici de tots els consumidors. Segons les noves normes, els consumidors ja no necessitaran un carregador i un cable nous cada vegada que comprin un dispositiu, i podran utilitzar un carregador per a la majoria dels seus dispositius electrònics portàtils de petita i mitjana mida amb un USB Type-C com a port de càrrega comuna.

BATERIES I PILES MÉS DURADORES

Bateries i piles més duradores. Des d’aquest any, la UE compta també amb noves normes per regular el cicle de vida de piles i bateries, des de la producció fins a la reutilització i reciclatge, amb l’objectiu de millorar la sostenibilitat i l’economia circular. La mesura, aprovada pel Parlament Europeu al juny i pel Consell al juliol, inclou objectius de recollida i recuperació estrictes de materials utilitzats en aquests productes com el liti, cobalt, coure, plom i níquel per ajudar a desenvolupar la indústria del reciclatge.

LLUITA CONTRA L’ECOPOSTUREIG

Lluitar contra el blanqueig de l’etiquetatge enganyós i els reclams ecològics falsos és un altre dels avenços que es concretarà aquesta legislatura per millorar els drets dels consumidors i la transparència. Governs i Parlament Europeu van tancar un acord polític provisional al setembre. Una vegada en vigor i traslladada a la normativa dels Vint-i-set, la legislació prohibirà l’ús de missatges genèrics com ara «respectuós amb el medi ambient», «natural», «biodegradable», «climàticament neutral» i «eco», sempre que el comercialitzador no ofereixi proves verificades d’aquesta declaració. També inclou mesures per lluitar contra l’obsolescència primerenca dels productes.

PRODUCTES MÉS SOSTENIBLES

Brussel·les també va llançar el març del 2022 una iniciativa per revisar el marc actual sobre ecodisseny per aconseguir productes més sostenibles i derogar les normes que només s’apliquen als productes relacionats amb l’energia. La idea és cobrir tots els productes –excepte aliments, pinsos medicamentosos i organismes vius– per garantir que durin més i siguin més fàcils de reparar i reciclar. Per exemple, les actualitzacions de software, els consumibles com cartutxos de tinta, les peces de recanvi i els accessoris han d’estar disponibles durant un període adequat; un enfocament més ampli que inclogui diferents grups de productes, o la possible prohibició.