Javier Milei, un president que viu a X

L’ultradretà confia que el seu predomini a l’espai virtual li permeti mantenir les regnes d’un país amb un 57,4% de pobres i una inflació acumulada pròxima al 50%.

Abel Gilbert

"Traieu-li les xarxes, ja no és tuitaire ni panelista [tertulià]", va demanar la diputada provincial de dretes i exmodel Amalia Granata. L’addicció del president argentí Javier Milei a la xarxa X provoca estupor en propis i estranys. L’ultradretà viu part dels seus dies a l’espai virtual, és la seva segona naturalesa i confia que aquest predomini que exhibeix davant els altres polítics analògics li permeti mantenir les regnes d’un país amb un 57,4% de pobres, una inflació acumulada en els seus dos primers mesos de gestió pròxima al 50% i nombrosos fronts de tempesta oberts alhora: el carrer, el Congrés, la relació tempestuosa amb les províncies i, també, el Brasil de Luiz Inácio Lula da Silva.

Rampells nocturns

La incontinència de Milei es mesura en números. Uns 2,5 milions de persones el segueixen i l’anarcocapitalista no els defrauda: sempre té una cosa per dir o replicar. El telèfon mòbil és una extensió del braç presidencial. Des que va iniciar el seu mandat, el 10 de desembre, fins al 10 de febrer del 2024, hi va escriure 4.364 textos i va fer un m’agrada a 14.000, més de 233 diaris, entre els quals a Elon Musk, però també a entusiastes adherents a la seva causa "llibertariana". Aquestes mitjanes poden ser depassades en hores de frenesí. La condició de ciutadà il·lustre d’X també s’expressa en xifres. D’acord amb el lloc https://milei.nulo.in/, Milei va estar tres hores i 44 minuts a la xarxa social dissabte. L’endemà s’hi va estar quatre hores i 35 minuts. Els rampells de vegades coincideixen amb situacions d’insomni. La nit és el moment per descarregar pulsions. Dilluns va moderar els seus estímuls: gairebé dues hores durant les quals va replicar 93 missatges i va ofrenar el seu cor en 275 més.

No hi ha assumpte diví ni profà que no susciti la seva opinió. El president parla naturalment sobre els assumptes del seu Govern, però pot opinar sobre qüestions ideològiques o les vanitats de l’espectacle. No passa mai inadvertit. La immersió digital de Milei és, a hores d’ara, un estil de Govern, segons el diari La Nación. "Tot tuit amb elogis que circuli per la xarxa pot ser premiat amb un m’agrada o un retuit". També utilitza la xarxa "com una arma per descarregar la seva fúria" o objecte d’estranyes fascinacions. Dies enrere va reaccionar positivament davant una fotografia que va penjar l’actriu de pel·lícules per a adults Mia Khalifa. El m’agrada de Milei es va convertir immediatament en tendència.

X és, també, un espai per a la baralla. Diumenge, Milei va lloar el multitudinari acte portat a terme per la ultradreta brasilera a l’avinguda Paulista i que va tenir com a figura estel·lar Jair Bolsonaro, que en l’actualitat és investigat en qualitat de participant d’una "organització criminal" que va intentar impedir primer el triomf electoral de Luiz Inácio Lula da Silva i després, davant aquesta impossibilitat, enderrocar-lo.