Sant Fruitós promou un cicle per a la prevenció dels abusos sexuals en infants

Son xerrades i activitats formatives adreçades a les famílies, a la comunitat educativa i a l'alumnat de cicle superior

El Nexe Espai de Cultura acollirà una de les xerrades

El Nexe Espai de Cultura acollirà una de les xerrades / ARXIU/S. R.

Redacció

Sant Fruitós de Bages ha posat en marxa aquesta setmana un cicle de formació amb la comunitat educativa de les escoles de primària del municipi per tal de prevenir abusos sexuals en infants. Es tracta d’un programa impulsat per l’Ajuntament amb el suport de la Diputació de Barcelona, en què es posa en relleu que, segons el Consell d'Europa, entre el 10 i el 20% dels infants pateixen abusos sexuals durant la seva infància i que l'escola «és l'espai més important a l'hora de detectar situacions que amenacen el benestar i el desenvolupament dels infants». Per aquest motiu el consistori santfruitosenc «vol donar eines tant al professorat, com a l'equip no docent, per poder prevenir i identificar casos d'abús».

En la primera sessió que s’ha realitzat aquest dilluns, i la que es farà el pròxim 27 de març, els i les participants reben eines per a la detecció de l’abús infantil, per saber com abordar-ho, per conèixer els protocols a seguir i alhora també se’ls ofereixen recursos per a la seva prevenció. La llar familiar és l'altre espai per a la prevenció i detecció en aquest àmbit. Per aquest motiu també s'ha programat un taller dirigit a pares, mares, avis, àvies o tutors, on es donaran eines per a la prevenció i la detecció de l'abús sexual infantil. Aquesta proposta es realitzarà el dijous 23 de març, a les 6 de la tarda al Nexe Espai de Cultura, i per participar-hi cal inscriure's prèviament.

Finalment seran els mateixos nens i nenes, en aquest cas els i les alumnes de 6è de primària de les escoles del municipi, qui també rebran formació en aquest àmbit els dies 28 i 29 de març, als mateixos centres educatius. En aquestes sessions es treballarà amb els nens i les nenes a partir de diferents dinàmiques que simulin situacions quotidianes per tal que detectin on són els límits i aprenguin a identificar situacions abusives i a saber a qui poden demanar ajuda.

La Fundació Vicki Bernadet, que treballa en l'abordatge de l'abús sexual infantil que té lloc en l'àmbit familiar o l'entorn de confiança dels infants i adolescents, és l'entitat encarregada de realitzar aquestes xerrades al municipi.