Quiosc Regió7

Regió7

La implantació de nous models consolida la recollida selectiva del Bages per sobre del 50%

Els municipis amb el porta a porta o amb contenidors tancats reciclen més del doble que la resta

Sallent ha estat un dels darrers municipis en implantar un nou sistema de recollida JORDI ESCUDÉ

El Bages es referma en la recollida selectiva i per segon any consecutiu el reciclatge supera el que va a l’abocador. Segons dades del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus (que també inclou part del Moianès), de les gairebé 90.000 tones de residus que van generar globalment l’any passat els municipis consorciats, 48.522 es van reciclar, el que suposa gairebé un 54% del total amb un augment de prop de tres punts percentuals de mitjana respecte el 2021.

Les xifres constaten una tendència creixent, que sobretot ve marcada per la implementació de nous models de recollida selectiva, cada vegada més estesos entre els municipis consorciats. De fet, hi ha grans diferències entre els que apliquen models com el porta a porta o el de contenidors tancats i els que mantenen els tradicionals contenidors d’aportació voluntària. I així ho indiquen les dades. Prenent de referència només la recollida condicionada per aquests sistemes (o sigui, sense comptar el material que es porta a les deixalleries), el Consorci va tancar l’any passat amb un 38% de recollida selectiva de mitjana, si bé aquesta xifra va augmentar fins al 71% en els municipis amb sistemes de recollida d’alt rendiment, mentre que en els restants es va quedar al 29%.

Darrerament, s’han apuntat als nous sistemes de porta a porta o contenidors tancats municipis com Sallent, Cardona, Sant Feliu Sasserra, el Pont de Vilomara o Fonollosa, que s’afegeixen a altres on ja fa temps que funcionen amb models d’alt rendiment, com Santpedor, Artés, Navarcles, Navàs, Avinyó o Balsareny, entre altres. Tanmateix encara hi ha municipis grans que mantenen els sistemes tradicionals, com per exemple Manresa (que té en projecte la implementació d’un nou model), Súria, o Sant Vicenç de Castellet.

De mitjana, del total de residus generats els municipis consorciats reciclen un 16 % de matèria orgànica, un 8% d’envasos, un 7% de paper i cartró, i un 6% de vidre. Aquestes xifres són més elevades en el cas dels municipis amb sistemes d’alt rendiment, que situen el reciclatge en un 35% d’orgànica, un 16% d’envasos, i en un 10% tant de vidre com de paper.

Pel que fa a la xarxa de deixalleries del Consorci (que inclou tant les deixalleries fixes com mòbils), va rebre l’any passat gairebé 23.000 tones de residus, de les quals un 74% van ser recollida selectiva. Van tenir gairebé 205.000 persones usuàries.  

Compartir l'article

stats