Entrevista | Ferran Verdejo Diputat al Congrés

«Ser un dels més joves és una gran responsabilitat»

El cardoní va a Madrid amb la missió «que el territori tingui una veu pròpia al Congrés»

Verdejo, en un acte de campanya

Verdejo, en un acte de campanya / Arxiu/OSCAR BAYONA

Lluc Grandia

El cardoní Ferran Verdejo serà, juntament amb el martorellenc Eduard Pujol, el representant de la Catalunya Central al Congrés, ja que el seu partit, el PSC, va obtenir 13 diputats per Barcelona i ell era el número 10. Ara, compaginarà aquesta tasca amb la de regidor a l'oposició del seu Ajuntament.

Com estàs?

Molt content. El dia després de les eleccions vaig anar a la seu del partit a Barcelona, i l'ambient era positiu, molt contents, I com ja vam dir durant la campanya, Catalunya era decisiva i Catalunya ha estat decisiva. Així que molt contents.

A més, en el teu cas, heu sortit 13 diputats a Barcelona, així que no vas patir per sortir. A quina hora aproximadament ja et vas començar a fer la idea que ja sortiries diputat? 

No me'n recordo ben bé l'hora, però sí que va ser quan vam acabar el recompte de Cardona, que ja s'havien escrutat vora el 40-50% del recompte total, ja amb un cert marge, i veient que si hi havia alguna modificació, eren positius, perquè a Tarragona i a Girona també depenien de sumar-lo, no de restar, per tant, a Catalunya eren bastant ja estables. Va ser allà en aquell moment i llavors vam anar cap a la federació del Partit de Manresa i vam atendre allà a mitjans. 

En tot cas, doncs, podríem dir que és una molt bona notícia, no només per tu, sinó pels socialistes, perquè semblava que podien ser unes eleccions molt difícils, on es podia perdre el govern. 

Sí. La qüestió era, sobretot, al principi de les eleccions, o quan havia fet campanya, que hi havia una possibilitat gran, pel que deien les enquestes, que poguessin sumar la dreta i l'extrema dreta, i no ha estat així. I ara el president Sánchez té tota la legitimitat i tots els números per poder intentar formar govern. 

Entenc que l'opció preferida és intentar formar govern amb una aliança d'esquerres i també amb els independentistes i els bascos. 

Sí, durant campanya ja ho dèiem, ho va dir també el president, que l'opció era governar amb Sumar i, amb tots els suports externs que hem tingut durant aquests anys. La coalició és amb Sumari i la resta amb suports externs i puntuals. 

Quin és el preu que ha d'estar disposat a pagar el PSOE per poder tenir la investidura? 

Jo crec que la qüestió no és aquesta, sinó quin preu li pot posar Junts en avançar en drets i donar-li més possibilitats a la dreta perquè pugui sumar en altres eleccions. La qüestió és si ha de renunciar Pedro Sánchez o renunciar Junts en cas que no vulgui facilitar la investidura de Pedro Sánchez. La qüestió és quin preu li posen als drets i quin preu li posen a què l'extrema dreta pugui arribar al govern en unes hipotètiques noves eleccions.

En tot cas, ja de forma definitiva, tu seràs un dels diputats més joves, per no dir el que més. Això et fa respecte? T'enorgulleix? 

És una combinació del que has dit. És una responsabilitat molt gran. També és molt important que dins del grup parlamentari del PSOE som tres diputats joves que hem entrat i jo crec que és important que els joves també estiguin representats als llocs de les institucions on es prenen també decisions sobre polítiques que ens afecten directament a escala generacional. I també, com deies, és una responsabilitat gran, però també tranquil, perquè tenim un gran grup socialista del PSC en el qual tots els que estaven anteriorment repeteixen i, per tant, també tenen un bagatge que amb ells estic molt tranquil perquè sé que m'acompanyaran en aquest inici de legislatura. 

El fet que hi hagi diputats socialistes catalans, és una cosa que també fa que sigui més fàcil aquesta arribada al Congrés. 

Sí, tenim bona relació també a nivell personal amb tots els diputats socialistes d'aquí a Catalunya, perquè he coincidit amb ells, no només aquestes dues setmanes, sinó també la vida orgànica del partit, ens coneixem bé i, per tant, ja s'hi va més tranquil, amb aquest recolzament. 

Quins són els teus objectius que tens quan vagis a Madrid, a nivell més personal? 

A nivell personal, empapar-me de tot el que comporta estar en el lloc on es decideixen les grans lleis, on es legisla i es canvia la vida de les persones, els veïns i veïnes també de les nostres comarques, i aprendre, i agafar experiència i treballar sobretot pel territori i ajudar-nos a avançar entre tots i totes. 

Tu de fet pràcticament seràs l'única veu de la Catalunya Central al Congrés, a part de l'Eduard Pujol de Martorell. Creus que la Catalunya Central encara té moltes demandes que hauràs de representar? 

Segurament. Com vaig dir en anteriors entrevistes, és important tenir, no només els socialistes, sinó que el territori com a tal tingui una veu pròpia al Congrés, que tingui un representant, perquè estem en un territori que tenim unes particularitats, sobretot pel que fa a infraestructures, de gent gran i de joves, dels col·lectius, sobretot gent gran, perquè som unes comarques envellides. I també sobre joves, que necessitem unes oportunitats per quedar-nos també a les nostres comarques, crec que són elements molt importants per treballar durant aquesta legislatura, tema infraestructures i tema també, com deia, el desenvolupament del territori. 

En quins àmbits et veus més treballant al Congrés? Quines comissions, en quins grups de treball et faria més il·lusió treballar?

La veritat és que tinc diverses temàtiques que em poden motivar. En tot cas, això com que també hem crescut pel que fa a grandària del PSC dintre del propi grup parlamentari socialista, doncs encara caldrà trobar-nos. Encara no ens hem trobat tots i totes per començar a definir-ho, però allà on em toqui serà benvingut, perquè l'important és treballar en conjunt. 

Però hi ha alguna àrea que t'agradaria més? 

No, jo crec que en totes, sobretot en l'àrea de la joventut, sí, l'educació i tot el que té a veure amb les estructures. Però, com et deia, jo crec que ens podem emportar a tots els àmbits i encara això està per definir. 

Ahir vas comentar que et feia especial il·lusió aquesta victòria a Cardona. Des de la secció local heu pogut parlar i heu pogut compartir opinions?

Sí. Aquí hi ha un parell de coses. La primera és que a nivell de municipals vam treure un 38%. Ens apropem a la xifra que han tret en aquestes eleccions generals. Això ens motiva més per seguir treballant, perquè sabem que és possible que el 2027 puguem tenir l'alcaldia després de la tendència que estem agafant. Però, com dèiem, més o menys estem, no a nivell de vots, perquè si ara vam treure 779 a les municipals, i ara 910. És a dir, són bastant més, però al nivell de percentual ens trobem similar a les municipals. Sí que és veritat que a l'altre cantó, Esquerra, Junts i els altres partits, s'ha fragmentat molt més. Però nosaltres estem a la mateixa línia que les municipals.