Avinyó enllesteix les obres per millorar la mobilitat a la zona esportiva i escolar

La remodelació del carrer Indústria i el seu entorn fa més compatible l’accés a peu i amb vehicle

El carrer Indústria amb les treballs de remodelació ja enllestits

El carrer Indústria amb les treballs de remodelació ja enllestits / Queralt Casals

Queralt Casals

Queralt Casals

La principal via d’accés a la zona esportiva i escolar d’Avinyó, el carrer Indústria, presenta una fesomia totalment renovada. Els treballs per millorar la mobilitat i l’accessibilitat dels vianants en una de els àrees més concorregudes del municipi ja estan enllestits i ja s’ha restablert la circulació a la zona després de cinc mesos d’obres.

Una àmplia calçada de plataforma única amb arbres i mobiliari urbà. Aquest és el nou aspecte que presenta el carrer Indústria, que és la principal via d’accés a la zona on hi ha ubicats els dos centres educatius d’Avinyó (l’Institut Escola Barnola i la Llar d’Infants l’Estel) i on es concentren la majoria d’equipaments esportius del poble com el pavelló, les piscines municipals i les pistes de tennis i pàdel. L’objectiu dels treballs, que van començar el mes de març, ha estat fer aquest espai més segur i accessible, fent compatible l’accés a peu amb el trànsit rodat.

Les obres han suposat la renovació i millora del carrer Indústria, que accedeix a aquesta àrea del municipi des de la carretera de Prats, que ha inclòs la renovació de la xarxa de clavegueram que estava molt malmesa. Paral·lelament, també s’han urbanitzat de dues vies adjacents: el carrer Relat i el passatge Fatjó. D’aquesta manera, es millora la mobilitat i l’accessibilitat i, a la vegada, es fa compatible l’accés a peu amb el trànsit rodat.

La urbanització d’aquests carrers s’ha fet amb un ferm de plataforma única seguint el mateix format que en d’altres vies similars de recent urbanització, com el carrer Sant Antoni, amb formigó a la part de circulació de vehicles i llambordes marcant l’espai de vorera de prop de les cases. Al carrer Indústria, s’ha delimitat físicament l’espai exclusiu de vianants de l’espai obert als vehicles amb una filera d’arbres i no es podrà aparcar al llarg de tot el carrer.

El projecte ha inclòs també les obres del carrer Relat i el passatge Fatjó, que eren de nova urbanització i segueixen la mateixa línia de plataforma única. El cost total de l’actuació ascendia a 380.614 euros finançats per la Diputació de Barcelona dins el Pla General d’Inversions, l’aportació de fons propis de l’Ajuntament i l’establiment de contribucions especials.

Antiga zona industrial

Degut al tancament de les fabriques de Cal Ton, de Cal Fatjó i darrerament Tèxtils Morera, el carrer Indústria va perdre l’activitat industrial que el va caracteritzar i amb la implantació de la zona escolar i esportiva s’ha convertit en una àrea molt concorreguda per a la població.

L’activitat industrial inicial del sector va condicionar el disseny viari, pensat sobretot pel trànsit de vehicles i camions, amb voreres estretes que, atenent a les noves activitats escolars i esportives de la zona, dificultaven la mobilitat dels vianants i dels escolars. Amb la intervenció que ara s’ha dut a terme es preveu donar solució a aquesta problemàtica i facilitar la mobilitat a tota la zona, adaptada als usos actuals.