Callús vol transformar la carretera de Cardona en un espai «més segur i amb menys trànsit»

El consistori preveu que les obres començaran l’any vinent i aniran acompanyades d’una millora dels equipaments locals

La carretera de Cardona és la via més transitada de Callús

La carretera de Cardona és la via més transitada de Callús / David Bricollé

Xavi Moraleda Orozco

«Volem fer de la carretera Cardona, la via més concorreguda del municipi, un espai on la mobilitat sigui més segura pels ciutadans», així ho detalla l’alcaldessa de Callús, Elisabet Hernández, referent al projecte de pacificació de trànsit que s’implementarà durant l’any vinent, per tal d’eliminar la presència de cotxes en un cert tram de la via urbana.

La zona en la qual es vol incidir és on conflueixen els espais del pas escolar, el parc infantil, l’àrea comercial del centre de Callús i l’ambulatori, on s’hi ha detectat un gran volum de mobilitat, tant de vehicles com de vianants. Per aquest motiu, l’alcaldessa republicana considera important «eliminar el trànsit d’aquest tram i donar continuïtat urbanística a les obres que ja es van realitzar al passeig amb anterioritat». Es tracta d’un projecte que ja va ser proposat per l’anterior equip de govern, encapçalat per Jordi Mas i, en aquests moments, l’Ajuntament es troba ultimant la redacció del projecte i del seu pla d’execució. Sobre el calendari previst, s’espera que durant l’any 2024 comencin les obres que el faran realitat.

Arran de la visita de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, a Manresa el passat dimarts, amb motiu del projecte de la Fàbrica Nova, també es va apropar a altres municipis de la comarca, com al Pont de Vilomara i Rocafort, Súria i Callús. Encara que el projecte de pacificació de trànsit no sigui competència de la Diputació, Elisabet Hernández va aprofitar la trobada amb Moret per demanar-li l’autorització que necessita per executar les obres corresponents. «Aquesta reforma comporta un seguit de canvis que s’han de fer en un tram de carretera que és titularitat de la seva institució», assenyala l’alcaldessa.

A banda, també va exposar-li altres projectes que l’Ajuntament vol impulsar, com l’adequació i la millora estructural d’alguns dels equipaments públics del municipi, unes necessitats que la republicana ja reivindicava durant els mesos de campanya electoral. «Disposem de nombrosos espais com l’escola bressol, el casal de jubilats, el centre cultural i la zona esportiva, però alguns han quedat petits pel nombre d’usuaris que els utilitzen», destaca Hernández.

Davant d’aquest escenari, l’alcaldessa assegura que el que cal fer és «situar sobre un mapa quina és la realitat actual dels equipaments del municipi i veure quines són les necessitats de millora de cada espai». Encara que es tracti d’un projecte que ella mateixa denomina com a ambiciós, una de les solucions que hi troba és la creació d’una sala polivalent que pugui ser usada «pel que més convingui».