La Diputació iniciarà el febrer les obres de la carretera d’accés a Castellnou

Els treballs del tram de Santpedor, dels quals s’està redactant el projecte, es preveuen començar el 2025

Reunió entre els alcaldes de Santpedor i Castellnou i representants de la Diputació

Reunió entre els alcaldes de Santpedor i Castellnou i representants de la Diputació / Ajuntament Santpedor

Redacció

La Diputació de Barcelona preveu començar les obres de millora de la carretera entre Santpedor i Castellnou de Bages el mes de febrer vinent. Els treballs, que suposaran una millora integral del vial que connecta la urbanització del Serrat amb el nucli històric de Castellnou, s’estan licitant, amb un cost d’uns 800.000 euros. Pel que fa al tram de Santpedor, del qual s’està redactant el projecte, es preveu començar les obres de cara al 2025. Un cop s’hagin executat, el que ara consta com a camí passaria a catalogar-se com a carretera i entraria a la xarxa viària sota tutela de la Diputació de Barcelona.

L’alcalde de Santpedor, Agustí Comas, i l’alcalde de Castellnou de Bages, David Canyadó, s’han reunit aquesta setmana amb el diputat Sergi Vallès i representants de la Diputació de Barcelona, on s’ha concretat l’inici de les obres de la carretera entre els dos municipis. Les obres del tram Castellnou tenen per objectiu millorar les condicions del que ara mateix consta com a camí asfaltat (BG-050), i que un cop s’hagi d’executat passaria a catalogar-se com a carretera i entraria a la xarxa viària sota tutela d’aquesta administració. La inversió prevista és de 808.547 euros i inclou diverses actuacions destinades a millorar la seguretat viària intervenint sobre els paviments, cunetes, sistemes de contenció, marques vials, abalisament i senyalització vertical en un tram de cinc quilòmetres de longitud, incloent-hi tot el traçat per dins del Serrat.

Aquest projecte s’ha de complementar amb el d’intervenció en el primer tram d’aquesta via rural, cosa que permet l'accés a Castellnou des de Santpedor a través del Serrat. Tot plegat, es tracta d’una reivindicació històrica dels dos Ajuntaments, que mentrestant en comparteixen la propietat. L’actuació en aquest cas, prevista per al 2025, consistirà en l’eixamplament de la plataforma d’aquest vial d’1,6 quilòmetres, el ferm (renovació capa de trànsit, rehabilitació estructural), les obres de fàbrica, la senyalització i les mesures d’impacte ambiental, entre d’altres, perquè tingui aquesta adequació als requisits de carretera.

Un cop fet serà quan passarà a ser de titularitat de l’ens provincial. El que es pretén resoldre amb aquest pas és una anomalia, ja que Castellnou és l'únic municipi de la província de Barcelona que no té com a accés cap carretera oficial. Aquesta catalogació té un efecte molt important, que és que les tasques de manteniment o les actuacions que s'hi han de fer si hi ha incidències que s'han de resoldre corresponen als dos Ajuntaments que en tenen un tram en el seu terme municipal, Castellnou i Santpedor. És a dir, són les administracions locals les que, d'entrada, han de fer-se càrrec de la contractació dels treballs i assumir-ne el cost.