Sant Joan promou una xarxa local contra la violència masclista coincidint amb el 25N

L'Ajuntament programa més d'una desena d'activitats i treballa en l’elaboració d’un protocol de dol en cas de feminicidi i altres assassinats

Cal Gallifa acollirà els actes centrals, que es faran dissabte

Cal Gallifa acollirà els actes centrals, que es faran dissabte / ARXIU | AJUNTAMENT DE SANT JOAN

Redacció

L’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada promou una xarxa local contra la violència masclista en què intervindran centres escolars, equipaments públics, entitats i persones a títol individual... Els primers fruits d’aquest compromís col·lectiu es veuen reflectits en el programa d’actes pel Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones ,en el que participen les escoles Ametllers, Joncadella i Collbaix, l’INS Quercurs i l’INS Cardener, l’Escola d’Adults i el CFA Carme Karr del Centre Penitenciari Lledoners, la Biblioteca Municipal, l’Espai Jove, la Companyia Capgirats i el Grup Vilatorrats.

Els actes del 25N de l’Ajuntament de Sant Joan s’engloben sota la campanya promoguda pel Consell Comarcal que enguany porta per lema “Esborra la violència masclista”. La regidora de Feminismes i LGTBI, Sílvia Barrios, ressalta que “entenem que el rebuig de la violència masclista va molt més enllà de l’acció de l’Ajuntament i de només un dia a l’any. Ens cal com a societat un compromís col·lectiu, transversal i perdurable en el temps”. Per això assenyala que “volem continuar teixint aliances i complicitats per arribar a tots els públics, i amb aquesta intenció hem implicat els centres educatius, l’espai jove, la biblioteca i altres equipaments i entitats culturals, per reforçar les accions que es duen a terme durant tot l’any”.

Un extens programa

Amb aquest objectiu, el programa del 25N d’enguany engloba més d’una desena d’activitats que segons la regidora “volen deixar clar el rebuig del municipi a la violència masclista i als efectes que en les nostres vides provoca el patriarcat, però també la necessitat de viure plenament, ocupant un espai a la societat i a la vida pública, i fer-lo nostre i gaudir-lo en igualtat”.

Els actes centrals tindran lloc el mateix dissabte 25 de novembre a partir de les 19h a la Sala Cal Gallifa. En destaquen la lectura del manifest i tres actes culturals: l’obra de teatre "Pors", a càrrec de la companyia local Capgirats; una sessió de la DJ Jolie sota el títol #TotesVives, i l’exposició de murals sobre la violència masclista elaborats per part dels centres educatius del poble.

El programa es completa amb d’altres activitats que tenen lloc durant tota la setmana a diversos serveis municipals. Fins al 24 de novembre els centres educatius acolliran minibiblios temàtiques, la Biblioteca centra la seva Hora del Conte del 23 de novembre en aquesta temàtica, i l’Escola d’adults promou un taller sobre l’autoconeixement en les dones per al dia 27. Per la seva banda l’Espai Jove promou durant tota la setmana diverses activitats com ara un taller d’autodefensa feminista, un taller sobre els mites de l’amor romàntic, un laboratori artístic sobre la temàtica, i un taller sobre la pressió estètica.

Es crearà un protocol

Amb l’objectiu de generar accions de conscienciació durant tot l’any, la Regidoria de Feminismes i LGTBI ha començat a treballar en l’elaboració d’un Protocol de Dol en cas de feminicidi i altres assassinats de violència masclista o vicària, que defineixi les actuacions a dur a terme des del Consistori. A més a més la Regidoria treballarà colze a colze amb la nova Comissió de Feminismes i LGTBI - formada per referents de feminisme i diversitat dels centres educatius del municipi, equipaments i serveis municipals - i la Trobada de dones, nou fòrum crític de dones i homes, que comparteixen la visió crítica contra el masclisme i els seus efectes en la societat i s’uneixen en el seu compromís amb el feminisme i la defensa dels drets del col·lectiu LGTBI.