Sant Fruitós podria iniciar el 2025 la transformació del sector de l’Hostal de Pineda

El consistori està pendent del vistiplau de la Generalitat per tirar endavant la modificació urbanística per destinar la parcel·la a equipaments i zones verdes

Simulació d’una possible proposta futura en l’àmbit de l’Hostal de Pineda

Simulació d’una possible proposta futura en l’àmbit de l’Hostal de Pineda / Arxiu/Ajuntament de Sant Fruitós

Queralt Casals

Queralt Casals

L’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages continua avançant en la futura reordenació urbanística que ha de permetre desenvolupar l’àmbit de l’Hostal de Pineda. Ara, el consistori està pendent que la Comissió d’Urbanisme doni el vistiplau a les esmenes respecte a l’aprovació inicial de la modificació del planejament urbanístic que el consistori li va fer arribar el mes d’octubre. Aquest hauria de ser el pas definitiu per poder destinar l’espai a serveis, equipaments i zones verdes. La primera actuació que preveu fer el consistori seria l’ampliació del carrer Parador per convertir-lo en un passeig que, en funció de l’aprovació de la Generalitat, es podria realitzar de cara al 2025.

La modificació del planejament urbanístic que permetrà desencallar l’estat d’abandonament en què es troba l’àmbit de l’Hostal Pineda, a la urbanització de Pineda de Bages, es troba a un pas de poder començar a ser una realitat. La Comissió d’Urbanisme de la Catalunya Central haurà d’aprovar en la propera sessió prevista pel desembre les modificacions tècniques que va requerir al consistori respecte a l’aprovació inicial d’aquesta modificació. Un cop Urbanisme en faci la ratificació definitiva i la publiqui al Diari Oficial de la Generalitat, el govern tindrà via lliure per tirar endavant el projecte d’obres i la seva execució.

Segons l’alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés, si això és així «ja haurem superat una fase important que és l’aprovació de la Generalitat», amb la qual cosa «es podran tramitar els projectes d’urbanització i reparcel·lació». L’Ajuntament espera que aquest sigui el pas definitiu per poder definir els espais públics i l’ús futur de la zona. La primera actuació que preveu fer el consistori, un cop enllestits els projectes d’urbanització i reparcel·lació, serà l’ampliació del carrer Parador i, en una segona fase, s’afrontaria la resta del projecte. Batanés assegura que «amb tota la prudència del món, perquè hi ha una aprovació pendent de la Generalitat, jo entenc que l’any 2025 hauríem de ser capaços de fer l’ampliació del carrer Parador i convertir-lo en un passeig». 

La proposta de l’Ajuntament de Sant Fruitós per al sector de l’Hostal de Pineda preveu una transformació integral de tot l’àmbit on encara hi ha l’edifici de l’antic hostal, que fa anys que està en desús i s’haurà d’enderrocar, per convertir-lo en un nou espai endreçat, que contempla una gran zona verda amb equipaments i noves zones d’aparcament. Es tracta d’una àrea d’11.809 metres quadrats situada entre els carrers Parador, Joaquim Blume, i la carretera BV-4501.

En concret, hi haurà 5.776 metres quadrats destinats a utilitat pública, i els 6.033 restants seran de caràcter privat. L’espai públic contempla una gran parcel·la destinada a parcs i jardins que ocuparà més de la meitat d’aquesta superfície, i que en un extrem inclourà una pista esportiva. Just al costat es reservarà un espai per a un futur equipament d’utilitat pública destinat a l’Associació de Veïns de Pineda. 

Igualment, en aquest àmbit es preveuen un conjunt d’actuacions per adaptar la urbanització a les necessitats socials de l’entorn. Això vol dir un eixamplament de vials, concretament dels carrers Parador i Joaquim Blume, i una millora de la seva accessibilitat i connectivitat per integrar-los al teixit residencial ja existent. Pel que fa a l’àmbit privat, també es deixarà l’espai a punt per al moment que els promotors vulguin desenvolupar-lo.rà l’espai a punt per al moment que els promotors vulguin desenvolupar-lo.