L’Ajuntament de Sant Joan demana allunyar el nou col·lector del riu

El consistori ha presenta al·legacions en què demanar modificar el traçat de la canalització

Un moment del ple municipal de Sant Joan d'aquest dijous

Un moment del ple municipal de Sant Joan d'aquest dijous / AJUNTAMENT DE SANT JOAN

David Bricollé

David Bricollé

L’Ajuntament de Sant Joan demanarà un canvi del traçat previst per al nou col·lector de salmorres, en el ramal del Cardener que ha d’anar des de Castellgalí fins a Súria i Cardona. Així es reflecteix en les al·legacions que ha preparat l’equip de govern i que el ple municipal ha ratificat aquest dijous per unanimitat. Al·legacions que s’han enviat a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). L’objectiu és allunyar-lo de zones sensibles.

Toni Dorado, el regidor de Medi Ambient i Acció Climàtica, ha explicat que «amb el canvi de col·lector es proposava el mateix traçat. Considerem que s’ha d’aprofitar la renovació del col·lector per modificar el seu pas per Sant Joan de Vilatorrada i que no sigui tan a prop de la llera del riu». L’actual col·lector de salmorres té més de vint anys i la construcció del nou, considera l’executiu santjoanenc, «és una oportunitat per evitar que els incidents que hem patit darrerament puguin afectar el nostre entorn». De fet, el tram de Sant Joan és on s’han produït, aquest estiu passat, els darrers vessaments que, si més no, han transcendit. Dorado ha assegurat que les al·legacions «s’han explicat i defensat davant l’ACA i esperem que siguin acceptades».

A més, si s’accepten les modificacions que es proposen, considera que s’afavorirà el projecte de Vies Blaves (recorreguts al costat de les lleres del riu). «El traçat actual del col·lector de salmorres que proposa l’ACA coincideix amb la ruta que ha de seguir la nostra Via Blava. Separar el futur nou col·lector ens ha de permetre protegir el nostre entorn, i donar-li valor», afirma Dorado.

Actualment, l'Agència Catalana de l’Aigua té en procés d’aprovació el projecte que preveu la construcció de la canonada que ha de permetre fer arribar una part de l’aigua regenerada de la depuradora de Manresa fins a les instal·lacions d’Iberpotash a Súria, cabal que s’utilitzarà per a l’activitat de la companyia, tant per a la producció de sal vacuum a partir del material dipositat al runam, com per a la dissolució i evacuació d’una part d’aquest material a través del col·lector de salmorres fins al mar.

L’aprovació d’aquesta infraestructura, que es va incloure amb posterioritat a la redacció del projecte del nou col·lector, és clau perquè es pugui tirar endavant la nova canonada d’evacuació, ja que s’ha previst que la construcció hi vagi lligada i que es faci en paral·lel. De fet, el que s’ha hagut de fer és una modificació del projecte del col·lector en aquest tram per incloure-hi la canalització que ha d’impulsar l’aigua des de l’estació depuradora de Manresa fins a Súria, que es va acabar de redactar el mes de maig i que ara, passat l’estiu, ha estat un mes en exposició pública durant el qual s’han pogut presentar al·legacions i, un cop resoltes, pròximament se’n podrà fer l’aprovació. El desembre del 2019 el Govern de la Generalitat va aprovar la declaració d’interès general per a aquesta infraestructura. Mentrestant, la construcció del nou col·lector ja està en marxa entre Castellgalí i Abrera

En paral·lel, el departament ha començat a cursar el procés d’expropiació de terrenys afectats per aquest pas, que inclou més de 350 parcel·les repartides entre 8 termes municipals (Callús, Cardona, Castellgalí, Fonollosa, Manresa, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Mateu de Bages i Súria). La futura conducció d’aigua tindrà una longitud de prop de 20 quilòmetres.

Durant el ple d’aquest dijous també ha quedat aprovada l’adjudicació del nou contracte del servei de neteja dels edificis, locals i dependències municipals de l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada i l’adhesió al pla Comarcal per garantir els drets de les persones LGTBI+ i per la diversitat afectiva, sexual i de gènere al Bages. Tots els punts han estat aprovats per unanimitat.

El ple de la corporació ha aprovat també la moció per regular la concessió de reconeixements i mencions esportives a l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada. L’objectiu d’aquesta moció, presentada pel Partit dels Socialistes de Catalunya, és unificar els criteris de reconeixements i mencions esportives en referència als èxits dels esportistes santjoanencs.